Sixto Rovina (1961-1989)

Sixto Rovina

Sixto Rovina (10 januari 1961 – 7 februari 1989) was een eenogige Antilliaanse speler die overleed na een hartinfarct die hij opliep tijdens een wedstrijd van het tweede elftal van FC Groningen.

De middenvelder speelde in zijn geboorteland Curaçao voor FC Sithoc en Undeba FC. In 1985 speelde hij met Undeba tegen Feyenoord, dat het voetbalseizoen afsloot op het eiland. Undeba won met 2-1 door doelpunten van Sixto Rovina en Glenn Kwidama. Feyenoord-trainer Ab Fafié was wel gecharmeerd van het scorende duo en haalde beide spelers naar Rotterdam voor een proefperiode.

De rappe Glenn Kwidama dwong een contract af bij Feyenoord. Maar Sixto Rovina slaagde daar helaas niet in. Hij kon vervolgens wel een contract tekenen bij eerstedivisionist Eindhoven. In de lichtstad kende hij vervolgens drie prima jaren. De ploeg eindigde namelijk onder de trainers Jo Jansen en Ted Immers als zestiende, elfde en zesde.

Toen zijn contract afliep in 1988 meldde hij zich bij FC Groningen, waar hij op amateurbasis zou gaan spelen. Bij de Noorderlingen speelde hij vooral in het tweede elftal. In september 1988 maakte hij zijn officiële debuut in het eerste, als invaller voor Erik Regtop in de uitwedstrijd tegen VVV. Enkele weken later zou hij echter nogmaals als invaller zijn opwachting maken voor de ploeg van Hans Westerhof in de uitwedstrijd tegen Willem II. Groningen won deze wedstrijd met 2-3 door goals van René Eijkelkamp (twee keer) en Theo ten Caat. Kijk op de website van FCG Stats voor meer informatie over deze optredens.

In november 1988 werd Rovina onwel tijdens een training. Artsen in het ziekenhuis constateerden niets bijzonders en er werd vermoed dat een bal tegen het hoofd de oorzaak was. Op 7 februari 1989 ging het opnieuw mis tijdens een wedstrijd van het tweede elftal van FC Groningen, dat in Gasselte oefende tegen VV Hoogezand. In de tweede helft zakte Rovina in elkaar tijdens het nemen van een ingooi. Reanimatie mocht niet meer baten, een hartinfarct had een vroeg einde gemaakt aan het leven van de symphatieke Antilliaanse middenvelder.

Sixto Rovina, die ondanks een glazen oog een prima voetballer was, liet een vrouw en een kind na. Hij werd slechts 28 jaar.

(Foto – FCG Museum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *