Theo ten Caat (1964)

Theo ten Caat

Theo ten Caat (8 december 1964) is een voormalig middenvelder van onder meer FC Twente en FC Groningen. Tegenwoordig is de elegante linkspoot van weleer trainer van Achilles 1894, hoofd jeugdopleiding van FC Emmen en actief als kunstschilder.

Via SV HODO en VV Hoogeveen kwam Theo ten Caat in de jeugd van FC Twente terecht. De middenvelder maakte op 31 oktober 1984 zijn debuut voor de club op negentienjarige leeftijd en speelde in zijn eerste seizoen als profvoetballer negentien wedstrijden voor de Tukkers. Het jaar erop had de aanvallende middenvelder een basisplaats afgedwongen en bleef hij uiteindelijk drie jaar. Hierop vertrok hij naar BV Veendam, wat uitkwam in de Eerste Divisie. Bij de Veenkolonialen wist Ten Caat eenvoudig de weg naar het doel te vinden en mede door zijn zestien doelpunten stond FC Groningen op de stoep en in 1988 vertrok hij naar de Groningers. Al zijn statistieken bij FC Groningen zijn hier te bekijken.

In de Martinistad kende hij vervolgens een paar fraaie jaren. Op bezoek bij Atlético Madrid zorgde hij bijvoorbeeld voor de enige treffer, waardoor de 2-1 nederlaag genoeg was om door te gaan in de Europa Cup. Thuis had men namelijk met 1-0 van de Spanjaarden gewonnen. Ook was hij belangrijk in het duel tegen Servette. In zijn laatste jaar werd Ten Caat zelfs bijna kampioen met de Noordelingen. Met onder meer Milko Djurovski, Hennie Meijer en Harris Huizingh streed Groningen tot vier wedstrijden voor het einde mee om te titel, die uiteindelijk aan PSV werd gelaten. Groningen werd uiteindelijk derde.

Hierop toog Ten Caat naar Schotland, waar hij ging voetballen voor Aberdeen. Na drie jaar kwam hij via Vitesse weer terug in de Eredivisie, maar zijn periode in Arnhem was van korte duur. Slechts veertien wedstrijden speelde Ten Caat voor de Arnhemmers, daarop besloot FC Twente hem weer op te halen. Hier speelde hij nog vier seizoenen, waarna hij via drie jaar BV Veendam in 2002 zijn loopbaan beëindigde. Ten Caat werd later onder meer nog hoofdtrainer van Achilles 1894.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *