Ruud Knol (1981)

Ruud Knol

Ruud Knol (13 maart 1981) was een Nederlandse centrale verdediger die in zijn loopbaan uitkwam voor Vitesse, PAOK Saloniki en Sparta. Knol gold lange tijd als een groot talent, maar problemen aan de knie gooiden roet in het eten. Desondanks was de centrale verdediger wel dicht bij Oranje, in 2001 werd hij door (toenmalig) bondscoach Louis van Gaal bij de selectie gehaald. Tot speelminuten kwam hij echter niet.

Knol begon met voetballen bij amateurclub OBW uit zijn geboorteplaats Zevenaar. Op dertienjarige leeftijd werd Knol gescout door Vitesse en werd hij toegevoegd aan de jeugdopleiding. Samen met onder meer Theo Janssen, Nicky Hofs en John van Beukering maakte Knol deel uit van een zeer talentvolle lichting. Op 9 september 2000, op negentienjarige leeftijd, debuteerde hij. In de tachtigste minuut kwam hij in het veld voor Janssen. Het seizoen erop werd Knol basisspeler van Vitesse en voetbalde hij samen met onder meer Didier Martel, Michel Kreek en Bob Peeters. Knol draaide een sterk seizoen en de prestaties bleken ook bondscoach Van Gaal op te vallen. Knol kreeg een selectie, maar zou geen minuten maken.

Zijn derde jaar als Vitessenaar moest Knol vrijwel helemaal aan zich voorbij laten gaan. Door blessureleed aan de knie speelde hij slechts twee wedstrijden dat seizoen. Ook de jaren hierna werd Knol maar niet fit, waardoor hij pas in zijn laatste twee seizoenen (2005/06 en 2006/07) weer veel speelde. Hierna verlengde de blonde verdediger zijn contract niet bij het ver weg gezakte Vitesse en zocht hij een nieuwe uitdaging. Lang bleef Knol vervolgens zonder club, totdat in augustus 2007 het Griekse PAOK Saloniki op de stoep stond. Knol tekende een tweejarig contract bij de Griekse topclub, waar hij na één seizoen alweer zou vertrekken. Financiële problemen -hoe kan het ook anders- bij de Grieken was de reden.

Knol keerde daarna weer terug naar Nederland en dook op bij Sparta, waar hij onder meer oud-ploeggenoot Harald Wapenaar tegenkwam. Aanvankelijk speelde Knol blessurevrij, maar in zijn tweede jaar als Spartaan kwam de klad erin. Ook in zijn derde jaar was Knol niet pijnvrij, waarop Sparta besloot het contract van de ervaren verdediger niet meer te verlengen. Knol deed er vervolgens alles aan om een nieuwe club te vinden, maar onder meer een stage bij Coventry City liep op niks uit, terwijl interesse uit Zweden en Hongarije nooit concreet werd.

In 2013 was Ruud Knol nog te bewonderen tijdens het retro-voetbalevenement Ballen op de Berg. Namens oud-Vitesse nam de blonde verdediger het op tegen oud-Wageningen.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *