Ton Thie (1944-2021)

Ton Thie (28 oktober 1944 – 25 februari 2021) was een sierlijke doelverdediger van Excelsior, Hermes DVS en ADO / FC Den Haag. Vooral met laatstgenoemde boekte de keeper grote successen. Ook moest hij een van de allermooiste goals van Johan Cruyff incasseren.

Ton Thie (midden) met Aad Mansveld (links) en Simon van Vliet (rechts).

Thie – op de foto tussen Aad Mansveld en Simon van Vliet – leerde keepen bij het Goudse Olympia, waar hij zich aanmeldde als vijfjarige pupil. Op zijn zestiende vertrok hij naar Hermes DVS uit Schiedam, om twee jaar later met zijn trainer naar Bob Janse naar Excelsior te verkassen. In 1964 tekende hij bij ADO, waar hij tot aan het eind van zijn carrière zou spelen.

In het Haagse Zuiderpark groeide Thie uit tot een icoon. De lange doelverdediger speelde in een uitstekend elftal dat zeer succesvol was. Liefst driemaal (1965, 1966 en 1970) werd hij derde in de Eredivisie. Vier keer speelde Thie met de Hagenaars de bekerfinale, die tweemaal winnend werd afgesloten. In 1968 werd gewonnen van Ajax met 2-1 en in 1975 werd FC Twente met 1-0 verslagen. Ook speelde hij met de residentieclub meerdere malen Europees voetbal. In 1975 werd zelfs de kwartfinale gehaald, de ploeg werd in een spectaculaire tweestrijd uitgeschakeld door West Ham United.

Het waren tijden waar in Den Haag nog steeds weemoedig naar wordt teruggekeken. Onder respectievelijk Ernst Happel, Vujadin Boskov, en Vaclav Jezek werd het maximale uit de ploeg gehaald. En dat ook nog eens met illustere spelers uit de eigen streek,  zoals Piet de Zoete, Joop Korevaar, Aad Kila, Dick Advocaat, Theo van der Burch, Lex Schoenmaker en icoon Aad Mansveld. Haagse bluf in optima forma. Met laatstgenoemde kon hij in het veld lezen en schrijven. “Wij vormen bijna een huwelijk”, vertelde Thie eens. “Het enige verschil is dat ik hem ’s nachts niet zie.”

Wat veel mensen niet weten is dat Ton Thie ook de keeper is die moest vissen bij een van de mooiste goals die Johan Cruyff ooit heeft gemaakt. Op 2 januari 1972, in een vol Zuiderpark, nam Cruyff een hoge pass van Ruud Krol fenomenaal aan, waardoor hij in één keer verdediger Kees Weimar van zich afschudde. Hij krulde de bal van grote afstand fantastisch over de kansloze Thie heen.  Ajax won deze wedstrijd met 1-2.

Hoewel Ton Thie gold als een van de beste Nederlandse keepers uit zijn tijd, is het hem niet gegeven om international te worden. Wel speelde de Gouwenaar in diverse vertegenwoordigende elftallen, ook was hij eenmaal reservekeeper bij een A-interland van Oranje.

Zijn kwaliteiten bleven ook bij de topclubs dan ook niet onopgemerkt. Zo stond hij ooit in de belangstelling van Ajax, toenmalig technisch directeur Hans Kraaij sr. was erg gecharmeerd van de keeper. De Amsterdammers vonden de vraagprijs van 800.000 gulden destijds echter te gortig en kozen voor Piet Schrijvers.

Later in zijn loopbaan kreeg Ton Thie – die tijdens zijn carrière onder meer bij een rioleringsbedrijf werkte – te maken met een slepende liesblessure. Deze kwetsuur  noopte hem om zijn carrière te beëindigen in 1977. Bij zijn afscheid kreeg hij onder meer een tuinset cadeau, waaronder een parasol en tuinstoelen.

Na zijn carrière runde Thie het restaurant in zwembad de Tobbe in Gouda. In 1996 vertrok hij naar Gambia voor een lange vakantie. Het leven beviel hem daar dusdanig goed dat hij er altijd is blijven wonen.

Ton Thie overleed op 25 februari 2021 op 76-jarige leeftijd.

Zie ook: Eindsignaal – Reportage van Frank Heinen

Foto: Hans Peters, / Anefo – GaHetNa (Nationaal Archief NL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *