Rivaldo (1972)

Vítor Borba 'Rivaldo' Ferreira

Vítor Borba ‘Rivaldo’ Ferreira (19 april 1972) was een Braziliaanse middenvelder/aanvaller. De begaafde linkspoot speelde jarenlang voor FC Barcelona. Waar hij uitgroeide tot één van de beste spelers van zijn generatie. Na omzwervingen langs een aantal clubs – waaronder in Angola en Oezbekistan- hield Rivaldo het in maart 2014 voor gezien. Hij was toen 41 jaar.

Rivaldo groeide als zoon van erg arme ouders op in de Favela’s van de Braziliaanse stad Recife. Nadat Anderlecht Rivaldo aftestte, brak hij via enkele kleine clubs uiteindelijk door bij Palmeiras. Alwaar hij in 45 wedstrijden 21 doelpunten scoorde. De aanvallende middenvelder trok de aandacht van Europese clubs en het was uiteindelijk Deportivo La Coruna die hem overnam. De inmiddels 24-jarige technicus kende geen aanpassingsproblemen in het westen van Spanje. Hij eiste direct een belangrijke rol op als schakel in de ploeg van trainer John Toshack.

Lang bleef Rivaldo dan ook niet behouden voor Depor. Want in de zomer van 1997 zou Barcelona zo’n 23,5 miljoen euro neerleggen om hem naar Camp Nou te halen. Ook aan de andere kant van Spanje werd Rivaldo direct belangrijk voor zijn club. Dit door met negentien treffers het door Louis van Gaal gecoachte team de titel te schenken. Ook Michael Reiziger, Winston Bogarde en Ruud Hesp maakten als Nederlanders deel uit van de selectie.

De jaren die hierop volgden bleef Rivaldo de grote ster in Barcelona en vormde hij een prima koppel met Patrick Kluivert. In de zomer van 2002 zou Rivaldo uiteindelijk vertrekken bij de Spaanse topclub. Louis van Gaal keerde voor zijn tweede periode bij Barcelona terug. Hij stelde echter geen prijs meer op de aanwezigheid van Rivaldo. De Braziliaan die in 1999 nog wel werd uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Zijn contract werd verscheurd en een nieuw contract werd ondertekend in Milaan. Waar Rivaldo na het winnen van het WK 2002 aan de slag ging bij AC Milan.

Hoewel Rivaldo in Italië nooit de grote ster van weleer zou worden, won hij met de ploeg wel de Champions League en de Europese supercup in 2003. Rivaldo kon echter zijn stempel niet meer drukken en vertrok in de zomer van 2004 naar Griekenland. Hier zou hij eerst spelen voor Olympiakos en later voor AEK Athene. Het was wel duidelijk dat het beste er bij Rivaldo af was. Waardoor hij bij nog enkele kleine(re) clubs speelde. De loopbaan die Rivaldo tot maart 2014 in stand hield, bracht hem zodoende bij onder meer bij Bunyodkor uit Oezbekistan en Kabuscorp uit Angola.

Afsluiten deed Vítor Borba ‘Rivaldo’ Ferreira uiteindelijk bij het Braziliaanse Mogi Mirim, de club waar hij tegenwoordig voorzitter van is. Daarnaast is hij veel bezig met zijn eigen foundation. De Rivaldo Foundation is er om de straat- en kansarme jeugd in de Favela’s te helpen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *