Willy van Bommel (30 juni 1954) was een grillige aanvaller die in de jaren '70 en '80 speelde bij FC Amsterdam, Willem II en MVV. Hij had als bijnaam 'De Stengel', waarnaar hij zijn latere café-restaurant in Meerssen vernoemde.

Willy ‘Stengel’ van Bommel (1954)

Willy van Bommel (30 juni 1954) was een grillige aanvaller die in de jaren ’70 en ’80 speelde bij FC Amsterdam, Willem II en MVV. Hij had als bijnaam ‘De Stengel’, waarnaar hij zijn latere café-restaurant in Meerssen vernoemde.

Van Bommel werd geboren in Badhoevedorp en leerde als kleine Willy voetballen bij de amateurs van Lijnden, een club die inmiddels ter ziele is. Op zijn vijftiende stak de technisch vaardige aanvaller de Ringvaart over naar Blauw Wit. In 1976 kwam Van Bommel – geen familie van – bij FC Amsterdam terecht. Bij de ‘Lieverdjes’ speelde hij onder meer met Jan Jongbloed, André Wetzel en Heini Otto. Ondanks de aanwezigheid van deze sterkhouders verkeerden de Amsterdammers in een voortdurende degradatiestrijd. In 1978 degradeerde de ploeg – die destijds getraind werd door Pim van de Meent – dan ook jammerlijk naar de Eerste Divisie.

Het volgende jaar in de Eerste divisie legde ‘Stengel’ evenwel geen windeieren. Hij speelde een uitstekend seizoen bij FC Amsterdam en wist zich in de kijker te spelen bij MVV. Samen met Cees Schapendonk was hij in 1979 dan ook dé aanwinst van de Maastrichtenaren. Met zijn vrouw, hond en twee katten toog hij naar het mooie Meerssen.

Met uitzondering van een uitleenbeurt aan Willem II, speelde hij tot het einde van zijn professionele carrière in 1985  in de Geusselt. Hij vormde in die jaren een gevaarlijke aanval met onder meer Schapendonk en zijn vriend Bert van Marwijk. Willy van Bommel was een creatieve en speelse aanvaller die te grillig was om hogerop te komen, al was het talent zeker aanwezig. Toch was hij met zijn lange mat en snor een echte cultvoetballer zoals je ze niet vaak meer ziet.

Vanwege zijn lengte kreeg Willy van Bommel in zijn jeugd al ‘Stengel’ als bijnaam. In een interview in Het Parool liet hij ooit weten daar flink klaar mee te zijn. “Alsjeblieft, laat dat Stengel een keer weg. Ik heb altijd een enorme hekel aan deze bijnaam gehad, al is het publicitair natuurlijk een uitstekende zaak om een bijnaam te hebben.”

Dat bleek, want in 1984 opende Willy in Meerssen een café restaurant aan de Kuyleneindstraat met de naam … ‘De Stengel’. Ter gelegenheid van de opening organiseerde De Stengel himself direct een kegelcompetitie. Alle clubs van de Maastrichtse Kegelbond zegden vrijwel meteen hun deelname toe.

Foto’s: Nationaal Archief / Het Parool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *