Wim Dusseldorp (1961)

Wim Dusseldorp

Wim Dusseldorp (11 juni 1961) kennen we als trainer van het legendarische interview.. maar hij was ook als keeper actief in het betaalde voetbal.

Dusseldorp was tussen 1983 en 1985 en in het seizoen 1997/ 1998 keeper van en voor MVV uit Maastricht en van 1992 tot en met 1998 was hij er jeugdtrainer, hoofd opleidingen en assistent- en keeperstrainer. Als hoofdcoach was hij ook actief bij VVV Venlo en Fortuna Sittard, de aartsrivaal van MVV. Van 1 januari 2012 tot 2014 was hij technisch manager bij VVV.

De geboren Heerlenaar Wim Dusseldorp heeft ooit als voetballer zijn eerste schreden gezet op het veld van VV Walram. Een amateur-voetbalclub uit Nederlands bekendste toeristenplaats: Valkenburg aan de Geul. Deze vereniging is opgericht op 8 september 1940. En het eerste elftal speelt in de Vierde klasse zondag. Daarna speelde Dusseldorp ook nog voor SV Meerssen, een hoofdklasser dat speelt op Sportpark ‘Marsana’, in niet verrassend: Meerssen.

Toch ging het mis in Meerssen: volgens eigen zeggen werd Dusseldorp plotseling uit de basis gezet en daarom vertrok de toen 22-jarige keeper weer terug naar VV Walram. Daar blonk hij weer wekelijks uit en werd gescout door MVV. Dit leverde hem in 1983 een transfer op naar het betaalde voetbal. MVV uit Maastricht was op zoek naar een keeper en vond deze in de persoon van Wim Dusseldorp.

De manier waarop is een mooi verhaal: tijdens carnaval kwam Dusseldorp toenmalig MVV-trainer Clemens Westerhof tegen. Hij raakte aan de praat en toen bleek dat de club uit Maastricht nog een keeper zocht zei Dusseldorp doodleuk dat ze hem dan maar moesten halen. En zo geschiedde. De toen tweedejaars student sociale gezondheidszorg aan de RUL te Maastricht tekende een contract voor een jaar en werd tweede keeper achter de op dat moment ongenaakbare Chrit Baetsen. Dusseldorp kwam dan ook niet aan spelen toe.

In mei 1985 was het bijltjesmaand bij MVV. Precies een-derde van het spelerspotentieel kreeg een onstlagbrief op de mat. Zo ook Wim Dusseldorp. Ook spelers als Robbie Cox, Jo Quaden, Johan Dijkstra, Willy van Bommel, Barry Penders, Marcel Spa en Ruud Smeets kregen hun congé. Er bleef, dat moet gezegd, een mooie selectie over: Eric Gerets, Chrit Baetsen, Huub Driessen, Marcel Adam, Bert van Marwijk, Arie van Staveren, Dick Nanninga, Erik Merk, Eric van de Luer, Pierre Vermeulen, Paul Penders, Hans Linders, Jean Maas, Robbie Delahaye en Reginald Thal.

De overgang van Wim Dusseldorp naar de eersteklasser Meerssen werd voor de MVV reservekeeper een kleine deceptie. Hij stond de eerste de beste wedstrijd niet in het Meerssen-doel, maar speelde … als linkshalf in het derde team tegen Vilt 2, waarbij hij een van de beide Meerssen-doelpunten scoorde. Hij speelde in dit lage(re) team uit protest omdat hij was gepasseerd ten faveure van een andere keeper. Het zou toch nog goed komen en met SV Meerssen werd Wim zelfs kampioen in de Hoofdklasse C in 1994 en in dat jaar werd hij ook verkozen tot Amateurvoetballer van het Jaar.

Hij speelde zich wederom in de kijker en kreeg in 1997 wederom een kans bij MVV Maastricht. Hij werd twee keer kampioen met de club. in 1984 was het al gelukt En in 1997 werd, onder leiding van voormalig MVV-keeper Frans Körver, het kampioenschap van de eerste divisie wederom behaald, waarna ruim 15.000 uitzinnige fans op het Marktplein in Maastricht uit hun dak gingen.

Dusseldorp zou uiteindelijk toch zijn debuut maken voor MVV in de Eredivisie. Met zijn 36 jaar en 158 dagen oud, staat hij daarmee op plaats 4 van oudste debutanten in de Eredivisie. De bewuste wedstrijd was op 16 november 1997 in een duel met Sparta Rotterdam. Na 55 minuten verving hij Hans Spillmann. Het was ook gelijk de laatste wedstrijd voor Dusseldor. Onder het mom van ‘op je hoogtepunt’ stoppen besloot hij dat het mooi was geweest.

Vervolgens vertrok hij naar Roda JC, waar hij drie jaar assistent-trainer was. In 2001 werd Dusseldorp aangesteld als trainer van VVV-Venlo, waarmee hij uiteindelijk de nacompetitie bereikte. In 2004 eindigde zijn contract en werd hij assistent-trainer van Jong Oranje en Oranje onder 19, hetgeen hij combineerde met zijn werkzaamheden bij SC Heerenveen. Met Jong Oranje werd Dusseldorp in 2006 Europees kampioen op het EK in Portugal. Bij SC Heerenveen was hij hoofd opleiding van de Friese club. Daarnaast was hij in zijn eerste seizoen assistent-trainer van Gert-Jan Verbeek.

Tussen 2008 en 2010 was Dusseldorp hoofd Voetbalzaken bij de DSM Voetbalacademie. In augustus 2010 werd Dusseldorp hoofdtrainer bij Fortuna Sittard en per 1 januari 2012 trad hij als technisch manager in dienst bij Eredivisionist VVV-Venlo.

De markante trainer van toen Fortuna Sittard werd beroemd om een interview dat hij ooit gaf. Hij had zijn spelers rondjes 34.40 zien glijden over het veld. “Ik dacht, ik zit bij monty python..”, aldus de enorm boze trainer. In juni 2015 tekende hij een per 1 juli 2015 ingaand contract dat hem tot medio 2018 bij MVV Maastricht als assistent-trainer zou binden.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *