Jimmy Floyd Hasselbaink (1972)

Jimmy Floyd Hasselbaink

Jerrel ‘Jimmy Floyd’ Hasselbaink (27 maart 1972) was een veelscorende aanvaller die een merkwaardige carrière kende. Na mislukte avonturen bij AZ en Telstar werd hij alsnog een internationaal topspits.

Hasselbaink keerde na zijn periodes bij AZ en Telstar zelfs het profvoetbal de rug toe omdat hij geen nieuwe club wist te vinden. Even leek hij nog naar FC Zwolle te gaan, maar hij koos voor de amateurs van Neerlandia. De doelpuntenmachine in hem ontwaakte nadat hij in 1995 uit het niets een contract tekende bij het bescheiden Portugese Campomaiorense. Daarna trok Boavista de topschutter aan, waarna hij in 1997 naar Leeds United trok. Daar werd hij in zijn tweede seizoen gedeeld topscorer van de Premier League, samen met Michael Owen en Dwight Yorke.

In 1999 trok ‘Jimmy Floyd’ naar Atlético Madrid voor maar liefst 40 miljoen gulden. Ondanks zijn 32 goals in 41 wedstrijden degradeerden de Madrilenen en vertrok hij naar Chelsea voor 24 miljoen euro. Daar beleefde hij zijn hoogtijdagen en was hij een van de absolute vedetten die veel concurrentie overleefde, maar vooral schitterende goals maakte. Na Chelsea speelde Hasselbaink nog voor Middlesborough, Charlton Athletic en Cardiff City

Het huwelijk tussen Hasselbaink en Oranje is nooit echt een succes geworden. Hij had de pech dat hij concurrentie had van spitsen als Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij, spitsen die beter in het combinatievoetbal pasten dat onder meer bondscoach Frank Rijkaard voorstond. Hij kwam tot negen goals in 23 interlands.

In september 2008 stopte Jimmy Floyd Hasselbaink met professioneel voetbal, omdat hij geen club meer kon vinden. Na zijn loopbaan ging de veel scorende spits van weleer het trainersvak in.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *