Rick Talan (1960-2015)

rick talan

Rick Talan (3 november 1960 – 30 september 2015) was een rappe aanvaller die speelde bij AZ ’67, Haarlem, Cercle Brugge en Vitesse. Hij overleed op 30 september 2015 na een ernstige ziekte.

Als geboren Katwijker leerde Talan voetballen bij de plaatselijke VV. Daar werd zijn talent al snel onderkend. Hij zou als jeugdspeler zelfs het nationale jeugdelftal van de KNVB halen.

Op 17-jarige leeftijd tekende de razendsnelle aanvaller een profcontract bij AZ ’67. Als invaller voor Pier Tol maakte hij zijn debuut tegen Feyenoord, een wedstrijd die eindigde in een 2-2 gelijkspel. Echt doorbreken deed Talan de eerste jaren niet in Alkmaar. Dat had te maken met zijn grilligheid, maar vooral door pech dat hij in een prima draaiend elftal uitstekende voetballers voor zich in de pikorde moest dulden, zoals Kees Kist en Pier Tol. AZ was in die tijd een zeer succesvol elftal. De Alkmaarders werden zelfs kampioen in 1981.

Nadat de Oostenrijker Franz Oberacher eind 1981 ook nog werd aangetrokken, werd Talan voor een half jaar uitgeleend aan Cercle Brugge. In de zomer van 1982 zou hij weer terugkeren in De Hout, om vervolgens een prima tweede periode te beleven. Tijdens de seizoenen 1982/83 en 1983/84 maakte de goaltjesdief in totaal 36 goals. AZ ’67 eindigde die seizoenen respectievelijk als elfde en als zesde. In totaal speelde Talan 95 wedstrijden voor de club uit de kaasstad.

Na een wat ongelukkige periode bij Haarlem tekende de broer van oud-international Jeffrey Talan een contract bij Vitesse. In Arnhem zou hij drie seizoenen acteren en onder meer samenspelen met spelers als Roger Schouwenaar, John van den Brom, Martin Laamers, Edward Sturing, Dick Schoenaker en Theo Bos. Vitesse was in die periode een grijze middenmoter in de Eerste Divisie. Talan zou er desondanks prima presteren. In 93 officiële wedstrijden behaalde hij het prima doelpuntenmoyenne van 0,42 (39 doelpunten). Talan toonde op Monnikenhuize andermaal aan een prima clubspits te zijn: watervlug, goed schot en een neusje voor de goal.

In 1988 hing de aanvaller zijn professionele voetbalschoenen aan de wilgen en bouwde hij af bij de amateurs van SV Rheden en Babberich. Hij bouwde nadien een prima carrière op in de financiële wereld en begon later zijn eigen onderneming. Na een langdurige ziekte overleed de spits op 30 september 2015. Rick Talan is slechts 54 jaar geworden.

(Foto – ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *