Andrey Demchenko (1976)

Andreij Anatolijovitsj Demtsjenko

Andrey Demchenko (20 augustus 1976) was een Oekraïense linksbuiten die in de jaren ’90 naar Ajax kwam als groot talent, maar in vier jaar slechts tot vier officiële wedstrijden kwam.

De linkspoot gold bij CSKA Moskou als een grote belofte. Toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal zag in de speler een versterking voor de toekomst en haalde de speler in 1994 op uit Rusland. Het was in de glorietijd van de Amsterdamse ploeg, die iedere club haar wil oplegde. Grootmachten als Bayern München, AC Milan en Real Madrid werden die jaren met gemak aan de kant gezet en Ajax won meerdere kampioenschappen, KNVB-bekers,  de Champions League en de Wereldbeker. Demchenko mocht van Louis van Gaal eerst een tijdje wennen aan de Nederlandse cultuur en het Ajax-systeem. En hij kon natuurlijk leren van grote jongens als Rijkaard, Litmanen, de Boertjes en Marc Overmars die op zijn plek speelde.

Het huwelijk tussen Demchenko en Ajax zou echter nooit een gelukkige worden. Sterker nog, de Oekraïener verpieterde in Amsterdam en kwam in vier seizoenen – tussentijds werd hij voor een periode van vier maanden uitgeleend aan zijn oude club CSKA – tot slechts vier officiële wedstrijden. Gezellig vond hij het overigens wel in de hoofdstad, hij was net als zijn flamboyante ploegmaat Dani regelmatig te zien in het nachtleven, bij voorkeur in discotheek Sinners.  Andy van de Meijde verklaarde in zijn biografie hem in een Turks eethuis eens toevallig tegen te zijn gekomen. Demchenko was zo dronken dat hij de rechtsbuiten niet eens herkende. Een betere mentaliteit had hem wellicht beter in het zadel geholpen tijdens zijn Amsterdamse carrière, want potentie had hij zeker. Hij was snel, had een goede passeeractie en een dito voorzet. Een beetje meer zelfreflectie had misschien ook geholpen, want in het NRC vermoedde hij in dit artikel zelfs een complot: “Het lijkt wel alsof Nederlandse trainers een hekel hebben aan Russische voetballers.”

Na de komst van Morten Olsen en ‘supertalent’ Jesper Grønkjær was het voor Demchenko definitief gedaan bij Ajax. In 1998 vertrok de Oekraïener weer terug naar zijn vaderland, om te gaan spelen bij Metalurg Zaporizja. Later speelde hij nog bij diverse andere clubs, maar de grote internationale topspeler die velen in hem zagen, zou hij nooit worden.

De voetbalkwaliteiten van Demchenko zullen weinigen zich herinneren. Wel wordt de linkspoot steevast genoemd in het illustere rijtje ‘dure Ajax-miskopen’, net als spelers als Giorgi Kinkladze, Marcio Santos, Froylan Ledezma, Gabrich en Mariano Juan. Tijdens voetbalquizzen is hij nog steeds een populaire speler.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *