Arthur Numan (1969)

Arthur Numan (14 december 1969) is een voormalig verdediger/middenvelder die uitkwam voor HFC Haarlem, FC Twente, PSV en Glasgow Rangers. Daarnaast vertegenwoordigde de linksachter 45 maal Oranje. Tegenwoordig is Numan  scout voor AZ Alkmaar.

Numan begon met voetballen bij de amateurclub SV Beverwijk. Al gauw merkte HFC Haarlem hem op en werd hij aan de jeugdopleiding toegevoegd. Op 26 maart 1988 debuteerde Numan vervolgens in het eerste elftal, thuis tegen DS’79 kreeg klop met 2-0. Dit met onder meer Marcel Peeper als ploeggenoot. Numan presteerde sterk en na drie seizoenen nam FC Twente de linkshalf over. Bij de Tukkers speelde Numan samen met onder meer Mitar Mrkela en Youri Mulder en viel de linkspoot op met zijn verdedigende kwaliteiten. In 1992 nam PSV de vleugelspeler vervolgens over voor 2,8 miljoen gulden.

In Eindhoven kwam Numan in een erg sterk elftal terecht. Met onder meer Berry van Aerle, Bwalya Kalusha, Gerald Vanenburg en Juul Ellerman in de gelederen werd direct de Johan Cruijff-schaal gewonnen. Deze won Numan overigens viermaal. In 1992, 1996, 1997 en 1998. Ook won hij het landskampioenschap met de Brabanders, in 1997. In 1998 vertrok PSV-trainer Dick Advocaat naar het Schotse Glasgow Rangers. De kleine Generaal nam Numan mee naar Schotland, wat PSV zeventien miljoen euro opleverde. Bij de Schotse topclub kende Numan vervolgens nog vijf zeer succesvolle jaren, waarin hij onder meer drie keer landskampioen werd.

Zijn hoogtepunt als Oranje-international bereikte hij bij het WK ’98 in Frankrijk. Het Nederlands Elftal speelde een uitstekend toernooi, maar sneuvelde in de halve finale na penalty’s tegen Brazilië. Arthur Numan was ook van de partij bij de EK’s van 1996 en 2000 en het WK 1994 in de Verenigde Staten.

In 2008 kreeg Numan de functies teamchef en assistent-trainer bij Nederland B onder Johan Neeskens. Na een jaar is Nederland B opgeheven en vanaf juli 2009 vervulde hij dezelfde functies bij Jong Oranje onder trainer Cor Pot. Daarna is hij scout geworden van diverse clubs. In 2011 bijvoorbeeld bij Aston Villa en later bij AZ in Alkmaar.

Foto: ANP – Ed Oudenaarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *