Ben Rietveld (1958)

Ben Rietveld (8 juli 1958) speelde als spits voornamelijk bij FC Utrecht, maar ook bij De Graafschap en zelfs even FC Wageningen. Moest door een slepende blessure aan de kniebanden helaas vroegtijdig stoppen.

Rietveld speelde vanaf 1978 bij FC Utrecht en maakte, veelal als invaller, deel uit van het elftal dat in het seizoen 1980/81 derde werd, met onder andere Willem van Hanegem, en Hans van Breukelen.

Rietveld speelde tot 1986 bij de club uit de Domstad en werd in het seizoen 1983/84 gedeeld clubtopscorer, met negen doelpunten. Gedeeld, want ook ploeggenoot Jan van den Akker haalde dat aantal van negen doelpunten dat jaar. Rietveld staat in de top 10 van clubtopscorers van FC Utrecht. Dit is opzienbarend aangezien hij nooit echt een basisplaats heeft weten af te dwingen en het dus vooral van invalbeurten moest hebben.

Later, het seizoen 1980-1981 zou Rietveld ook nog voor De Graafschap spelen. Hij kwam het eerste deel van de competitie (acht duels, 3 doelpunten) nog wel uit voor FC Utrecht maar kon in de winterstop verkassen. De club uit de Achterhoek huurde (met optie tot koop) hem van FC Utrecht.  Hier bleek hij prima uit de (voetbal)voeten te kunnen. Hij was menig keer een sterke stoorzender voor de verdedigers van de tegenstander.

Het seizoen er op zou Rietveld ook nog te bewonderen zijn in het shirt van wijlen FC Wageningen. Deze club kwam in die periode uit in de eerste divisie. Hij zou zeventien maal in actie komen op ‘de Wageningse Berg’ en in een aantal uitwedstrijden.

Rietveld had daarnaast ook vaak contact met de KNVB. Onder andere door het uitschelden/ beledigen van een grensrechter (Dhr. Klint) moest Rietveld meerdere keren in Zeist komen opdraven. Daarnaast greep hij ooit een speler naar de keel en kreeg direct rood. Ook de kleur geel kreeg hij naar verhouding van gespeelde wedstrijden en gezien zijn positie in het veld, meer dan gemiddeld onder ogen.

Een bijzondere anekdote is dat Rietveld ooit eens een elleboog uit deelde aan Peter Arntz. Dit werd echter niet opgemerkt door het arbitrale trio, maar wel door een aanwezige politieman. Deze agent gaf het bewuste voorval door aan de KNVB. Omdat Arntz en Rietveld het op een akkoordje gooiden kwam het deze keer niet tot een schorsing. Wel kreeg hij een boete van de club van 250 gulden.

In 1986 werd Rietveld officieel afgekeurd voor betaald voetbal. Door een slepende blessure aan zijn kniebanden was hij al geruime tijd niet meer in staat de voetbal schoenen aan te trekken. Er werd een heuse benefietwedstrijd voor hem geregeld; FC Utrecht – Nottingham Forrest. Cracks als Willem van Hanegem, Dick Advocaat, Gerard van der Lem en Wim Rijsbergen gaven acte de présence. Hierrna nam Rietveld afscheid van het betaald voetballen.

Ook was Rietveld enige tijd international van Jong Oranje. Tegenwoordig is hij actief als coach in het amateurvoetbal en woont in Woerden.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *