Bert Stokkingreef (1969)

Bert Stokkingreef

Bert Stokkingreef (1 juni 1969) was een spits van FC Groningen en SC Veendam. De voetballer met opvallende naam viel verder op door zijn lengte en rossige haardos.

We horen voor net eerst van ene Bert Stokkingreef in 1996 waar zijn naam voor het seizoen 1996/1997 prijkt op de lijst met nieuwkomers bij ‘de trots van het Noorden’, FC Groningen. De altijd hard werkende boomlange spits, altijd ketting-dragend, was sterk in de lucht. Zoals we het noemen: een echte targetman. In Groningen kon hij echter niet echt door breken.

In de zeven wedstrijden die Bert Stokkingreef bij FC Groningen speelde scoorde hij nul keer en kreeg in totaal nul gele, nul geel-rode en nul rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 4-1 in de thuiswedstrijd tegen BV Veendam op 12-08-1995. Zijn grootste nederlaag is de 5-2 in de uitwedstrijd tegen Willem II op 04-11-1995. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden was 42,86%. (Met dank aan FCG Stats).

Hierna maakte Stokkingreef de stap naar het oosten om voor de BV Veendam te gaan spelen. Veendam had vijf ex-spelers van FC Groningen aangetrokken: Hennie Meijer, Stokkingreef en Bert Zuurman waren ingelijfd om de produktiviteit van het elftal op te krikken. Alex Pijper en Arjan Ebbinge werden als defensieve krachten aangetrokken en van Go Ahead Eagles kwam tweede doelman Patrick Wolbers. Het leverdere uiteindelijk bescheiden plaatsen op in de eindschikking van de Eerste divisie.

Hoogtepunt voor Stokkingreef in Veendam was de 2-1 bekerzege tegen Ajax waarbij hij de winnende maakte. Het scoreverloop op 1 september 1996 was: Martijn Reuser 0-1, Rick Slor 1-1, Bert Stokkingreef 2-1. Toeschouwers: 4.573. Rode kaart: Martijn Reuser (Ajax). Zie daarvoor ook het filmpje hieronder. Stokkingreef speelde indertijd verder met spelers als Rick Slor (had Marc Overmars in zijn broekzak), Arafath Heuvel en Armand MacAndrew.

We vonden onderstaand filmpje van SC Veendam tegen Heracles waarin Stokkingreef nadrukkelijk aanwezig was. Hij was dreigend, werkte hard en scoorde de 2-0. Verder opvallend in dit filmpje: de ‘ruzie’ tussen de trainer Jan Schulting en de directeur Henk Nienhuis. Waarbij de trainer zijn baas toebeet: “houd toch eens je bek…”

Van 1996 tot en met 1998 zou Stokkingreef uit komen voor de BV Veendam. Een ernstige knieblessure noopte Stokkingreef te stoppen met zijn profloopbaan. In het amateurvoetbal kwam hij nog wel uit voor Achilles 1894 (uit Assen), RKVV Stevo (Geesteren) en PH uit Almelo

De boomlange ex-aanvaller werd in 2016 trainer bij VV Bentelo. Daarvoor was Bert werkzaam bij SV Vasse dat uit komt in de vierde Klasse A. En weer daarvoor had hij drie jaar leiding gegeven aan het eerste elftal van k.s.v. BWO uit Hengelo. Daarnaast is Bert Stokkingreef in het dagelijks leven monteur koppelomvormers bij Ganzeboom Transmissies te Almelo.

(Foto: ANP-archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *