Cheick Tioté (1986 – 2017)

Cheick Tioté

Cheick Ismaël Tioté (21 juni 1986 – 5 juni 2017) was een beresterke en uitstekende controleur van onder meer Roda JC, FC Twente en Newcastle United. De Ivoriaan met het lichaam van een tank overleed op slechts dertigjarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Tioté werd geboren in Ivoorkust waar hij op straat in aanraking kwam met het voetbalspelletje. Samen met zijn boezemvriend Sekou Cissé was de kleine Cheick iedere dag met een bal aan de voet te vinden. Zijn duelkracht en hardheid waren op de straten van Abidjan al berucht: “Iedereen wilde bij Cheick in het team zitten”, vertelt Cissé aan Voetbal International. “Niemand durfde namelijk tégen hem te spelen, want hij was beresterk.” De kracht van Tioté, die daarnaast ook heel goed kon voetballen, werd in eerste instantie niet opgemerkt door de Europese scouts. Waar Cissé de opleiding van FC Bibó verliet om in Europa aan de slag te gaan, daar bleef Tioté achter in Afrika.

Cissé kwam terecht in Kerkrade, maar vergat zijn vriend niet. Cissé stuurde nieuwe voetbalschoenen op naar Cheick en prees hem aan bij zijn eigen zaakwaarnemer: ‘Zoek een mooie club voor hem, hij is de beste van ons allemaal’. Die mooie club kwam er uiteindelijk ook. Vijf maanden nadat Cissé zijn vriend voorging, tekende ook Tioté in Europa: bij het roemruchte Anderlecht uit Brussel.

De kleine maar zeer krachtige middenvelder gold als een groot talent in Brussel maar tot spelen kwam hij nauwelijks. Onder meer de concurrentie van Walter Baseggio en Pär Zetterberg zorgden ervoor dat Tioté slechts twee seizoenen in België voetbalde. Tijdens het derde contractjaar van de middenvelder bij Paars-Wit werd Tioté gestald bij Roda JC; de twee vrienden waren herenigd. In Kerkrade ontpopte Tioté zich tot een geweldige middenvelder. Fanatiek, enorm sterk en gedisciplineerd stond de controleur 26 Eredivisiewedstrijden zijn mannetje. In het zuiden van Limburg ging Tioté wonen in de Bernardushoeve van herbergier én ploeggenoot Marco van Hoogdalem en onder de vleugels van de voormalig verdediger ging de aanpassing in Nederland snel.

Toenmalig coach Raymond Atteveld hield van fanatiek trainen en Tioté vond de aanpak heerlijk, zo herinnert voormalig assistent-trainer Martin Koopman: “Op een dag deden we een oefenvorm, waarbij alle spelers constant in beweging moesten blijven. Zodra er eentje stilstond, ging de bal naar de andere partij. Heel intensief. Na vier sessies van twaalf minuten was iedereen kapot. Raymond zei: “We zijn klaar, tenzij jullie nog héél graag doorgaan voor een vijfde ronde”. Toen was er eentje die eens over zijn gezicht wreef, het zweet van zich afgooide en naar ons knikte. “Let’s go!” En omdat Cheick nog een keer wilde, moesten al die andere spelers er ook aan geloven. Ongelooflijk, wat een beest was dat.”

Het seizoen 2007/08 was een prima jaar voor Roda JC. Men eindigde op een negende plaats en de bekerfinale werd gehaald (maar ook verloren, van Feyenoord). Tioté kende een uitstekend jaar en FC Twente, destijds een opkomende topclub, kocht Tioté voor 2,5 miljoen euro van Anderlecht. De jaren in Enschede waren met mixed feelings. Volgens Theo Janssen was zijn speler ‘eentje voor Real Madrid’ en trainer Steve McLaren zei altijd dat Tioté ‘met twee vingers in de neus mee kan draaien in de Premier League’. Toch zat Tioté tijdens zijn twee Tukkerse jaren vooral op de bank. “Dat kwam omdat het toen erg goed liep en McLaren weinig reden had om te veranderen”, zegt oud-ploeggenoot Sander Boscker. “En Steve was een beetje bijgelovig. Een beetje veel zeg maar. Die veranderde het liefst helemaal niks.”

Buiten de lijnen was Tioté in Enschede een apart fenomeen. ‘Je hoorde hem nooit’, herinnert Boschker zich. ‘De taal was ook een probleem, hij sprak bijna alleen Frans. Dus echt hoogte kregen we nooit van Cheick. Met zijn auto maakte hij er een potje van, dat weet ik wel. Hij woonde in het centrum van Hengelo, waar hij zijn witte Porsche 911 cabrio altijd pal voor de deur zette. Dat was winkelgebied, daar mochten geen auto’s staan. Vijftig meter verderop was een parkeerplaats. Maar Cheick was te lui om te lopen. Als ik bij hem langs kwam, zaten er altijd gekleurde briefjes onder zijn ruitenwisser.”

In de zomer van 2010, direct na het landskampioenschap met FC Twente, vertrok Cheick Tioté naar Newcastle United. Wat iedereen bij FC Twente wel zag gebeuren, werd werkelijkheid: Tioté ging voetballen in de Premier League. Ruim zes jaar speelde Tioté in Newcastle waar hij een populaire speler werd onder de fans. Zijn niet aflatende knokkersinstelling werd gewaardeerd in de arbeidersstad en vol trots was Tioté ook nog aanvoerder van de club. In februari 2017 tekende Tioté in China, waar hij ging voetballen voor Beijing Enterprises. Op 5 juni 2017 stierf Cheick Ismaël Tioté op slechts 31-jarige leeftijd.

De quotes uit dit interview zijn afkomstig van Voetbal International.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *