Richard Knopper (1977)

Richard Knopper

Richard Knopper (29 augustus 1977) is een voormalig middenvelder van onder meer Ajax, Vitesse en ADO Den Haag. De in Den Haag geboren Knopper werd deels opgeleid door Feyenoord (1988-1993) en deels door Ajax, waar hij in 1997 debuteerde in de hoofdmacht.

Zijn debuut maakte hij in het uitduel met Sparta, wat met 0-5 werd gewonnen. Met onder meer Jari Litmanen en Frank de Boer als ploeggenoten speelde de aanvallende middenvelder nog één wedstrijd dat seizoen. Het seizoen erop kwam Knopper tot elf wedstrijden, waarna zijn derde jaar als Ajacied zijn doorbraak betekende.

Onder trainer Jan Wouters kwam hij tot 33 wedstrijden en wist hij vijftienmaal te scoren, een uitstekend gemiddelde voor de destijds 23-jarige middenvelder. De jaren erop kon hij zijn hoge niveau niet continueren. Onder meer omdat Co Adriaanse, opvolger van Wouters, het niet zo in hem zag zitten. in het seizoen 2002/2003 werd hij daarom uitgeleend aan het Griekse Aris Thessaloniki en het jaar daarop aan sc Heerenveen.

Ajax had geen vertrouwen meer in haar jeugdproduct en besloot in 2004 afscheid van Knopper te nemen, hij zou verdergaan voetballen bij Vitesse. In Arnhem speelde Knopper twee jaar en speelde hij onder meer samen met Purrel Fränkel, Igor Gluscevic en Nicky Hofs. Hierna volgden vier seizoenen in zijn geboortestad, waar hij voetbalde bij ADO Den Haag.

Na een zeer korte periode bij het Indonesische PSM Makassar, stopte Richard Knopper in 2011 met profvoetbal. Knopper is enige tijd actief geweest als jeugdtrainer bij ADO Den Haag (2013–2016). Daarna ging Knopper aan de slag bij de jeugdopleiding van Ajax. Op 13 mei tekende hij een twee-jarig contract als assistent-trainer bij het eerste elftal van ADO Den Haag.

(Foto: Wikipedia)

Knopper’s top-10 start na dertig seconden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *