Dennis Gerritsen (1971)

Dennis Gerritsen

Dennis Gerritsen (29 juni 1971) was een rechtsbenige centrale spits voor Ajax, NAC, Helmond Sport, De Graafschap, Fortuna Sittard. Goaltjesdief Gerritsen zou later sportief wraak nemen tegen zijn oude club Ajax, waar hij niet kon door breken.

Gerritsen was als profvoetballer negen seizoenen actief in zowel de Eerste divisie als de Eredivisie. Na zijn carrière op het hoogste niveau van Nederland kwam de aanvaller in het amateurvoetbal terecht en wist maar niet van op houden zodat hij op zijn 43e nog geregeld zijn wedstrijdje mee pakte bij VV De Beursbengels.

Dennis Gerritsen doorloopt aan het eind van de jaren tachtig de jeugdopleiding van Ajax. Als Louis van Gaal vanaf 1991 hoofdtrainer van Ajax is, zit Gerritsen bij de selectie van de zaterdagamateurs van Ajax. Tot een echte doorbraak komt het in Amsterdam helaas niet. In 1993 komt het tot een transfer naar NAC uit Breda.

Gerritsen werd begeerd door meer dan tien clubs, maar NAC was bereid ongeveer 250 000 gulden op tafel te leggen. Toenmalig trainer Ron (voor)Spelbos had de aanvaller gescout en zag wel voetbalheil in hem. En aangezien Ajax hem een B-contract had aangeboden, was de keuze door Gerritsen snel gemaakt.

Na de promotie in 1993 had NAC een geweldig goed seizoen 1993/1994 met een eindklassering in het linker rijtje. Echter, wanneer aanvoerder en ‘Mister NAC’ Ton Lokhoff, de man die de lijnen uitzette, ontbrak, bleef er maar een heel gewoon elftal over dat van iedereen kon verliezen. Zijn stand-in Dennis Gerritsen had niet de capaciteiten om hem afdoende te vervangen.

Overigens kreeg oud-Ajacied Gerritsen wel revanche in de thuiswedstrijd tegen Ajax in het seizoen 1994/1995, waarin hij één van de doelpunten maakte in de sensationele 2-2 bij NAC-Ajax. De andere goal kwam op naam van Ton Lokhoff.. Bij NAC zou Gerritsen uiteindelijk twee seizoenen spelen (45 wedstrijden met een totaal van vijf goals).

In 1995 is Helmond Sport de nieuwe club van Gerritsen. Ook hier verbleef de spits twee seizoenen. Deze club in Helmond speelde in de Toto-Divisie. In het eerste seizoen werd een dertiende plek bemachtigd en speelde Gerritsen de meeste wedstrijden. (28 maal en 8 doelpunten). Het tweede seizoen was beduidend minder; een 18e plek was slechts weg gelegd voor de Helmonders. Gerritsen speelde een wedstrijd meer dat seizoen, maar scoorde een doelpunt minder dan het vorige.

Via NAC en Helmond Sport, komt Dennis in 1997 bij De Graafschap terecht. Ondanks (of dankzij?) de lage klassering van Helmond Sport in het vorige seizoen valt Gerritsen dus weer te bewonderen in de Nederlandse Eredivisie. (Destijds de PTT Telecompetitie geheten). In totaal zou Dennis Gerritsen in Doetinchem 52 maal in actie komen, waarin hij dertien maal het net van de tegenstander weet te vinden.

Na twee succesvolle seizoenen als ‘superboer’ stapt hij in 1999 over naar Fortuna Sittard. Net als bij zijn vorige clubs blijkt Gerritsen ook in Limburg een zeer doelgerichte spits te zijn. Want in zijn eerste seizoen voor de Geel-Groene formatie scoorde hij tien doelpunten ‘onder’ trainer Bert van Marwijk. Als de club uit Sittard in 2002 in financiële nood komt, wordt het contract van Gerritsen niet verlengd.

Na 51 doelpunten in 237 wedstrijden in het betaalde voetbal, zoekt Dennis Gerritsen zijn heil in het amateurvoetbal. In het dagelijks leven werkte de spits eerst bij een gokhal in de binnenstad van Amsterdam en daarna bij een tankstation.

(Foto: ANP – Annemiek Mommers)

Eén reactie

  1. Beste voetballer waar ik heb mee mogen samen spelen bij FC Hilversum, en bovendien een goede gozer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *