Dieter Eilts (1964)

Dieter Eilts (13 december 1964), won met Duitsland het EK van 1996 en pakte en passant ook de titel ‘beste speler van het toernooi’ mee. Al moest hij dit laatste uit de krant vernemen.

We schrijven het jaar 1996. Het jaar van het EK in Engeland. Het EK ook, waarbij Nederland na (interne) intriges (iets met een ‘kabel’ en een vroegtijdig vertrekkende Edgar Davids) roemloos werd uitgeschakeld na penalties tegen Frankrijk. U weet wel: “wat kan Seedorf nu gebeuren, toen hij van 11 meter schoot”.. Nee, dit zou het toernooi worden van Duitsland en zeer zeker persoonlijk voor een rossige, hard werkende en degelijke middenvelder: Dieter Eilts.

Eilts was afkomstig uit Oost-Friesland en speelde in de jeugd bij SV Hage en Werder Bremen. Tussen 1985 en 2002 speelde hij als verdediger 390 wedstrijden voor Werder Bremen waarin hij zeven doelpunten maakte. Met die club won hij in 1988 en 1993 de Bundesliga, in 1991, 1994 en 1999 de DFB Pokal en in 1992 de Europacup II. In zijn hele loopbaan hielden scheidsrechters hem slechts driemaal de rode kaart voor. Toch is bikkelen de grote kracht van de vader van twee dochters. Als het moet, zo schreef een journalist in Engeland, dan kopt hij de lampen uit de lichtmasten en schopt hij de bal het stadion uit.

Tussen 1993 en 1997 speelde Eilts maar 31 wedstrijden voor het Duits voetbalelftal waarmee hij dus in 1996 Europees kampioen werd. De Duitsers eindigden betrekkelijk eenvoudig als eerste in de poule, in de eerste ronde, met zeven punten. De kwartfinale, Duitsland – Kroatië was een aantrekkelijk duel welke de Duitsers verdiend wisten te winnen na het doelpunt van middenvelder Matthias Sammer. Engeland – Duitsland was de halve finale. Engeland kwam vroeg op voorsprong via Alan Shearer maar later kwam Duitsland terug, waardoor (ook) deze halve finale door strafschoppen moest worden beslist. Gareth Southgate miste de strafschop voor Engeland. Engeland was in rouw toen Andy Möller de beslissende strafschop er in schoot.

En dan de Finale tegen het verrassende Tsjechië. Deze verliep zoals eigenlijk het hele toernooi; niet spetterend. De Tsjechen kwamen in de tweede helft op voorsprong na een onterecht gegeven strafschop. Duitsland maakte via invaller Oliver Bierhoff gelijk. In de verlenging ging Petr Kuba, de doelman van Tsjechië, opzichtig in de fout en zo scoorde Oliver Bierhoff de golden goal. Duitsland werd Europees kampioen op een zeer matig toernooi.

Dieter Eilts wordt dus gekozen als beste speler van het toernooi door de journalisten (Matthias Sammer door de UEFA) en dat is tekenend voor het niveau. Dat een hardwerkende middenvelder deze titel opeist verklaart ook waarom u dit misschien niet meer wist (?). Een saaie speler om naar te kijken, zonder briljante ingevingen of fabelachtig scorend vermogen. Het EK ’96 was vooral meer kwantiteit, maar zeker niet meer kwaliteit.

Eilts begon met het trainen van de jeugd bij Werder. Hij was tussen 2003 en 2008 trainer van Duitsland onder 19 en 21. In het seizoen 2008/09 trainde hij Hansa Rostock. Hier werd hij in 2009 al weer aan de kant gezet wegens slechte resultaten. Dieter Eilts had het helemaal gehad met het betaalde voetbal. In 2011 werd Eilts ‘Jugendkoordinator’ bij VFL Oldenburg om vervolgens terug te keren naar Werder Bremen. Hier is hij verantwoordelijk voor de jeugd van 6-13 jaar.

(Foto: ANP – Mulder, Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *