Foeke Booy (1962)

Foeke Booy (1962)

Foeke Booy (25 april 1962) was trainer en is tegenwoordig technisch directeur. Maar kent u/jij hem ook als speler? Heeft namelijk een mooie staat van dienst door te hebben gespeeld voor SC Cambuur, De Graafschap, PEC Zwolle ’82, FC Groningen, KV Kortrijk, Club Brugge, KAA Gent en FC Utrecht.

Foeke Booy (1962)
Foeke Booy.

Memorabel is vooral ook de karatetrap die hij ooit ‘ontving’ van een FC Twente ‘supporter’. Hierover later meer.

Als speler (1980-1996) kwam Booy uit voor Cambuur Leeuwarden, De Graafschap, PEC Zwolle en FC Groningen. Daarna verkaste hij naar België waar hij uitkwam voor KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent. Bij Club won hij twee landstitels en de beker van België. In 1994 vertrok hij naar FC Utrecht, waar hij in zijn tweede jaar zijn loopbaan beëindigde door een ernstige knieblessure. Hierop besloot hij het ambacht van trainer op te pakken.

De Friese hoofdstad ‘Ljouwert’ is waar de naam van voetballer Foeke Booy voor het eerst op duikt. Om de hoek van de ouderlijke woning ging de jonge Foeke voetballen bij de amateurs van Sportclub Leeuwarden. Bij de junioren werd hij op zijn zestiende gescout door de naburige eerstedivisieclub Cambuur. Ook Feyenoord had interesse maar Booy besloot dicht bij huis te blijven. Foeke maakte begin jaren 80 zijn debuut voor SC Cambuur. Zeventien jaar was hij toen slechts! Als (jonge) aanvaller kwam hij uiteindelijk meer dan 70 keer uit voor de club uit de eerste divisie. Hij wist acht maal te scoren voor ‘de Herten’.

Nadien verkaste de Fries voor één seizoen naar reeksgenoot De Graafschap. Hier werd de ‘Superboer’ derde met zijn teammaten in het eindklassement. In 1986 tekende Booy bij PEC Zwolle ’82. Reeds in zijn eerste seizoen wist de aanvaller met Zwolle te promoveren naar de eredivisie. Toch verkaste Booy in het seizoen 1987/88 naar FC Groningen.

In de 35 wedstrijden die Foeke Booy in Groningen speelde scoorde hij 12 keer. Hij kreeg in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 0-4 in de uitwedstrijd tegen DS ’79 op 02-04-1988. Zijn grootste nederlaag is de 5-1 in de uitwedstrijd tegen AZ op 26-09-1987. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is daarmee 37,14%. Met dank voor deze mooie stats aan FCGStats.

Een bijzonder verhaal is die van de karatetrap in 1987. Het betreft de wedstrijd in de nacompetitie FC Twente – FC Groningen. Wat klein was begonnen, mondde uit in een massale vechtpartij. Hierin kreeg FC Groningen-speler Foeke Booy zelfs een karatetrap van een supporter. Hij werd gewond afgevoerd en deed ‘s avonds nog aangifte bij de politie. ‘De fan’ voelde zich bedreigd en dacht dat Booy een supporter was van FC Groningen. De dader werd veroordeeld tot drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf, een boete van duizend gulden en ontzegging van tien wedstrijden van FC Twente.

FC Groningen had Europees voetbal behaald in 1988 maar toch besloot Foeke te verkassen. Na acht seizoenen in Nederland verhuisde Booy namelijk naar België. De Fries belandde bij KV Kortrijk, waar op dat ogenblik Georges Leekens trainer was. Deze man had hem het winnende doelpunt zien scoren tegen Ajax en zag in Booy zijn ideale spits. Geen man van technische hoogstandjes, maar iemand die zich volop inzet en het duel aangaat. Graag vanaf de flanken bediend, want zeker ook kopsterk.

Na het seizoen 1988/1989 stapte Leekens over naar Club Brugge en nam Booy en Lorenzo Staelens mee. Reeds in zijn eerste seizoen wist hij met Club Brugge het kampioenschap te veroveren. De beker werd daaraan toegevoegd in 1991 en een jaar later ook nog eens een tweede titel. In 1992 werd de Fries ook derde in de topscorerslijst, na Josip Weber en Kjetil Rekdal. In 1993 maakte hij voor een jaar de overstap naar KAA Gent.

Zeker ook memorabel: op 18 maart 1992 verslaat Club Brugge Atletico met 2-1 en plaatst het zich voor de halve finale van Europa Cup 2. Foeke Booy scoorde de beslissende treffer. Zie hieronder de beelden. In Brugge wordt Booy nog steeds in één adem genoemd met deze historisch wedstrijd. Na 117 potjes en 49 goals is het KAA Gent dat Foeke binnen hengelde. Hier zou hij een seizoen de blauwe clubkleuren verdedigen. Dit leverde elf doelpunten op in 28 duels.

Zijn spelersloopbaan sloot Foeke Booy af bij FC Utrecht. Naar verluid voor 182.000 gulden was hij gekocht. In het seizoen 1995/96 zorgde een zware knieblessure echter voor een voortijdig einde van zijn profcarrière. 349 wedstrijden waarin hij 147 maal scoorde is het finale resultaat voor de geschiedenisboeken.

Het Nederlands elftal zat er uiteindelijk niet in voor Booy. Hij zat er dikwijls dichtbij. Maar hij had de pech dat klasbakken als Wim Kieft, Johnny Bosman en Marco van Basten van dezelfde lichting waren. Voor het WK’90 was hij wederom serieus in beeld. Toen snoepte John van Loen, zijn latere assistent bij FC Utrecht, echter zijn plek af.

Een turbulent decennium van Booy bij FC Utrecht begon in 1994, toen hij als speler in de herfst van zijn loopbaan was. 1995 is het jaar dat Booy de B-jeugd van FC Utrecht ging trainen. In 1996 werd hij verantwoordelijk voor het tweede elftal. Dit nadat de bewuste knieblessure hem had gedwongen te stoppen met voetballen.

In 2000 werd hij assistent-coach van het eerste elftal en in 2002 kreeg hij de ondankbare taak de Utrechtse volksheld Frans Adelaar op te volgen als hoofdtrainer. Maar Booy werd de meest succesvolle coach uit de geschiedenis door twee maal de Amstel Cup te winnen, eenmaal de Super Cup en door Europees voetbal te behalen.

Daarna volgde een hele rits aan clubs: Al-Nassr, Sparta, FC Utrecht (technisch dir.), Cercle Brugge en Go Ahead Eagles. Bij de club uit Deventer wist Booy zich met zijn mannen te handhaven in de Eredivisie. In het tweede seizoen ging het minder. Nadat de ploeg op 21 maart thuis verloor van Vitesse, keerde het publiek zich tegen Booy en weerhield een groep supporters hem deel te nemen aan de persconferentie na afloop van de wedstrijd. Een dag later besloot het bestuur Booy op staande voet te ontslaan.

Eind 2017 werd Booy aangesteld als technisch directeur bij SC Cambuur.

(Foto: FCGStats)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *