Garry Brooke (1960)

Garry Brooke

Garry Brooke (24 november 1960) was een gedrongen Engelse ‘winger’ die van in de jaren ’80 anderhalf seizoen bij FC Groningen speelde.

Brooke meldde zich al op tienjarige leeftijd bij Tottenham Hotspur. Hij doorliep bij deze Londense club de jeugdopleiding en gold samen met Glenn Hoddle als een groot talent.  Omdat trainer Keith Burkinshaw Brooke hem nog wat ‘te stil en verlegen’ vond voor het grote mannenvoetbal, leende de club hem uit aan het Zweedse GAIS. Een club die in de tweede divisie acteerde.

Mentaal gehard in Zweden keerde Brooke terug als een volwassen kerel in Tottenham en speelde hij zich snel in de basis. Zijn thuisdebuut maakte hij op Boxing Day in 1980, tegen Southampton, waarin hij direct scoorde. Zijn carrière zat in de lift, hij speelde regelmatig in het team waar destijds ook Osvaldo Ardiles speelde. Met Tottenham won hij in 1981 en 1982 twee FA Cups.

Een definitieve doorbraak voor Brooke zat er bij de Spurs niet in. Dit werd mede veroorzaakt door een auto-ongeluk in februari 1983. Na een wedstrijd tegen Swansea City kreeg de middenvelder een auto-ongeluk. Wat hem negen gebroken ribben en een ingeklapte long opleverde. Dit kostte hem een revalidatie van twee jaar. Het lukte hem daarna niet meer om in het eerste terug te keren en hij werd uitgeleend aan Norwich City.

In de winsterstop van het seizoen 1986/87  tekende Garry Brooke een contract bij FC Groningen. Tot aan het eind van het seizoen 1987/88 zou de rechtspoot 48 wedstrijden spelen. Zijn verblijf in de Martinistad werd een wisselend succes. Het begon allemaal fantastisch, tijdens het trainingskamp in Kuala Lumpur vormde hij met landgenoot Paul Mason een uitstekende tandem aan de rechterkant. Zijn competitiedebuut tegen Feyenoord werd ook nog eens winnend afgesloten door een nipte 1-0 overwinning.

Het merendeel van de wedstrijden in zijn Groningse periode stond de Engelsman ook in de basis. Hij liet zien dat hij goed kon demarreren en toonde hij bij vlagen zijn uitstekende traptechniek. Zijn winnende vrije trap aan de Jan Gijzenkade in en tegen Haarlem (uitslag 0-1) werd door de media zelfs een ‘Platini-achtige vrije trap’ genoemd. De gedrongen aanvaller was echter ook grillig en bij vlagen onzichtbaar. Uiteindelijk hadden de FC Groningen-supporters toch stiekem iets meer verwacht van het voormalige Tottenham-talent.

Het moet gezegd, hij had de tijd ook niet mee. Hij kwam terecht in een kwakkelend elftal van trainer Rob Jacobs, die met John de Wolf, Jurrie Koolhof, Foeke Booy, Jos Roossien, René Eijkelkamp, Jan van Dijk en Sjaak Storm  toch prima spelers in het team had. Na prachtige jaren in het linkerrijtje eindigde FC Groningen in 1987 en 1988 op respectievelijk de dertiende en elfde plaats. Op miraculeuze wijze behaalde FC Groningen als periodekampioen in 1988 overigens nog wel Europees voetbal via de nacompetitie.

De voetbalprestaties van Garry Brooke waren veelbesproken, zijn gedrongen uiterlijk was misschien nog veel meer onderwerp van gesprek. Door voetbaljournalist Dick Heuvelman van het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden kreeg hij zelfs de beschrijving ‘Britse Dik Trom’. Hij vroeg zich in zijn column zelfs even af of de zaakwaarnemer niet per ongeluk een aan lager geraakte darter naar Groningen had gestuurd. De Groninger fysiotherapeut Peter Hut haastte zich direct bij zijn aankomst om te zeggen dat hij ‘misschien wel wat dik leek. Maar dat er geen grammetje vet aan zijn lijf zat’.

Zoals gezegd nam Garry Brooke in de zomer van 1988 alweer afscheid van FC Groningen. Dit onder meer vanwege zijn zwangere vrouw die niet goed kon aarden in Nederland. Ondanks twee lage klasseringen in de Eredivisie kon de sympathieke Engelsman met het behalen van Europees voetbal uiteindelijk goedgemutst uit de stad vertrekken. In zijn 48 wedstrijden voor de ‘Trots van het Noorden’ scoorde hij tien keer. Na zijn Groningse periode keerde hij weer terug naar Engeland, waar hij nog zou spelen bij clubs als Wimbledon, Brentford en Reading. Hij beëindigde zijn carrière in 1991.

Bekijk de statistieken van Garry Brooke bij de club uit Groningen via de website van FCG Stats 

(Foto: FCGStad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *