Geoffrey Prommayon (1971)

Geoffrey Prommayon

Geoffrey Prommayon (25 oktober 1971) speelde vijftien seizoenen profvoetbal in Noord-Brabant. Bij PSV, FC Eindhoven en Willem II Tilburg. Was buiten het veld ook opvallend..

Prommayon was zo’n typische terriër, hard werkend en nooit verzakend. Een speler die je vier keer voor bij moest als buitenspeler. Klein, rap en vervelend hijgend in je nek. Niet gezegend met een lading techniek, tactisch inzicht maar wel een nuttige speler voor het elftal. Hij schopte het dan ook tot een prima CV voor een Thaise jongen van 168 centimeter.

Geoffrey speelde betaald voetbal van 1990 tot en met 2005 en kwam uit voor PSV (vier jaar), Willem II (zes jaar) en FC Eindhoven (zes jaar). In totaal speelde Prommayon 322 wedstrijden waarin hij zeven doelpunten maakte. Tevens kwam Prommayon 26 wedstrijden uit voor nationale team van Thailand.

In de jeugd van PSV werd hij door trainer Huub Stevens omgeturnd van een rechtsbuiten naar een verdediger waardoor hij het betaalde voetbal kon halen. Dit resulteerde dan ook in zijn debuut voor PSV 1 in 1990. Helaas voor de Thaise Nederlander uit Noord-Brabant bleef het dit seizoen bij één schamel duel. Nadat hij in het seizoen ’91/92 maar tot vijf duels was gekomen met wederom geen goals, werd Prommayon verhuurd aan FC Eindhoven.

Bij de tweede club uit Eindhoven begon het letterlijk en figuurlijk te lopen getuige de 28 wedstrijden die hij er speelde. Dit was toentertijd ook al in de Eerste Divisie. Toen de rechtsback het seizoen erop ook nog begon te scoren (maar liefst vier goals in 29 potjes), speelde hij zich in 1994 weer in de kleedkamer van grote broer PSV.

Dit werd zijn meest succesvolle periode bij PSV. Het hele seizoen stond de ‘nimmer versagende’ back in de basis. Toen kwam ene Chris van der Weerden die Geoffrey uit de basis speelde. Prommayon zag zich verhuurd aan Willem II en toog naar Tilburg. Hier zou hij vijf jaar spelen en zeker de eerste vier jaar een basisklant zijn en blijven.

Het behalen van de Champions League met Willem II onder trainer Co Adriaanse en met spelers als Ousmane Sanou en Mariano Bombarda was voor Prommayon het hoogtepunt. In 1998 werd de ploeg vijfde en kwalificeerde zich daarmee voor de UEFA Cup. In 1999 werd het sprookje nog mooier. Willem II werd namelijk achter Feyenoord tweede en presteerde daarmee bijna het onmogelijke. De ploeg mocht meespelen in de Champions League.

Het vertrek van steunpilaar in het hart van de solide verdediging, Sami Hyypiä, had het elftal duidelijk geen goed gedaan. In de Champions League werden slechts twee punten gepakt. Dit in een poule met Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux. Ook in de eredivisie ging het niet lekker. Willem II werd negende en nog voor het einde van het seizoen nam Adriaanse ontslag.

Nadat Prommayon in het seizoen 1999/2000 nog eenmaal had gescoord en 26 wedstrijden had vol gemaakt, ging het met de verdediger als met zijn club: bergafwaarts. Hij verliest zijn basisstek en komt na zes wedstrijden tot een afscheid met Willem II. In eerste instantie komt hij zelfs zonder club te zitten maar uiteindelijk pikte FC Eindhoven hem op. Het voetbal kwam steeds meer en meer op het tweede plan te staan..

De speler van toen FC Eindhoven zat in 2004 plots vast op verdenking van het witwassen van drugsgelden en mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Eerder was ook Yassine Abdellaoui van De Graafschap in deze zaak vrijgelaten. Op 28 januari 2008 werd bekend dat Prommayon niet meer verdacht werd van witwassen, wel nog van heling van dertigduizend euro. Pas in oktober 2010 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden wegens heling van 38.000 dollar dat verdiend was met de handel in xtc.

Voetballen deed hij nog wel bij Eindhoven in de Eerste Divisie. In zijn laatste seizoen speelde hij de meeste wedstrijden gewoon weer mee om aan het einde van het seizoen definitief voor het amateurvoetbal te kiezen. De innmiddels veteraan kwam tot een totaal van 322 wedstrijden in het betaald voetbal. Daarin scoorde hij zeven doelpunten.

Prommayon speelde 26 interlands voor Thailand. Na zijn professionele loopbaan ging hij voetballen bij de amateurs van Blauw Geel ’38 uit Veghel. Hier werd hij in het seizoen 2011/12 assistent-trainer. Na twee seizoenen, besloot Prommayon in 2013 weer te gaan voetballen en sloot zich aan bij de selectie van de amateurs van PSV. Begin 2017 was het dan toch einde voetbalverhaal voor Geoffrey. Hij werd assistent-trainer bij dezelfde club.

In het dagelijkse werkzame leven ging Prommayon de kost verdienen als Hiker bij Hertz Autoverhuur. We hebben opgezocht wat een Hiker doet: Een Hiker rijdt ingeleverde auto’s terug naar het depot, tankt deze af, controleert vloeistofniveaus en bandenspanning, zuigt de autos uit, haalt ze door de wasstraat en levert ze af in het depot. Snelheid is iets wat Geoffrey Prommayon dus blijft achtervolgen..

(Foto: ANP – Ed Oudenaarden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *