Glenn Kwidama (1962)

Glenn Kwidama (1962)

Glenn Kwidama (31 juli 1962) was een ‘tropische verrassing’ die in het seizoen 1985/86 bij Feyenoord speelde. Hij is nu conciërge op een middelbare school in Tilburg.

Feyenoord werkte aan het eind van het seizoen 1984/85 een vriendschappelijk toernooi af in Curacao. Daar speelden de Rotterdammers tegen Undeba, waar Kwidama meedeed als gastspeler, hij stond eigenlijk onder contract bij Sithoc. De rappe aanvaller  excelleerde en scoorde in de wedstrijd tegen Feyenoord met een bananenschot de winnende 2-1. Samen met ploegmaat Sixto Rovina, die de winnende assist op zijn naam schreef, kreeg hij daarop een uitnodiging voor een proefperiode in Rotterdam.

Sixto Rovina, de verdediger met één oog die later overleed nadat hij als speler van FC Groningen getroffen werd door een hartinfarct op het voetbalveld, kreeg geen contract. Glenn Kwidama wel, hij tekende voor één jaar in De Kuip. Hij wist tijdens de oefencampagne direct te overtuigen. Tijdens de voorbereiding scoorde de spits maar liefst negentien keer. De Kuip schreeuwde massal ‘Kiwi, Kiwi’ toen hij tijdens het AD-toernooi de 4-1 op zijn naam schreef tegen Honved Budapest. Het Feyenoord-publiek had de ‘tropische verrassing’, zoals hij werd genoemd, in de armen gesloten.

In die jaren had Feyenoord een abonnement op de derde plaats en Kwidama kwam terecht in een selectie met erkende spelers als Joop Hiele, Simon Tahamata, Ben Wijnstekers, Sjaak Troost en John Eriksen. Maar een succesvol vervolg op de oefenperiode bleef uit. Volgens eigen zeggen kwam dat door een kapotte meniscus: “Ik was op Curacao al eens aan mijn knie geopereerd. In een van die oefenwedstrijden kreeg ik er een flinke klap tegen. De dokter van Feyenoord heeft me nog wel geopereerd. Maar mijn meniscus was kapot. Ik kon zelden meer trainen.”

Kwidama speelde uiteindelijk drie officiële wedstrijden voor Feyenoord 1. Het dieptepunt was de wedstrijd tegen Sparta (4-3). In de 62e minuut viel hij in om vervolgens in de 88e minuut weer vervangen te worden. Feyenoord verlengde zijn contract niet. Hij keerde weer terug naar Curacao en pakte zijn baantje weer op als medewerker bij een bank. Kwidama ging weer voetballen bij Sithoc.

Een paar jaar later trok Kwidama toch weer naar Nederland. Hij ging spelen bij Zwolsche Boys en vond werk als productiemedewerker. Vanwege zijn onwillige knie liep een oefenstage bij PEC Zwolle op niets uit. Op dit moment is Kwidama een gewaardeerde conciërge op het Sint Jozefmavo in Tilburg. Een rood-wit hart heeft hij nog steeds: “Als je eenmaal Feyenoorder bent, blijf je voor altijd Feyenoorder.”

Bij dit verhaal is gebruik gemaakt van informatie uit het interview dat Jim Holterhuës met Kwidama hield voor ‘Hand in Hand’, het magazine van de Feyenoord Supportersvereniging, waarvoor dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *