Graeme Wayne Rutjes (1960)

Graeme Rutjes

Graeme Wayne Rutjes (26 maart 1960), werd geboren in Australië, maar heeft de Nederlandse nationaliteit.

Op jonge leeftijd kwam Rutjes terecht bij Excelsior (Rotterdam). Deze club speelde in de eerste divisie van Nederland en in 1980 mocht hij voor het eerst spelen in het A-elftal van Excelsior. De club degradeerde één keer maar promoveerde een seizoen later. Uiteindelijk bleef Rutjes vijf seizoenen bij Excelsior.

In 1985 trok hij naar België om er bij KV Mechelen te gaan voetballen. Samen met Mechelen won hij in 1988 de Beker der Bekerwinnaars en werd hij een seizoen later landskampioen.  Mechelen won de Europacup II op 11 mei 1988. De finale die gespeeld werd in Straatsburg ging tussen KV Mechelen en AFC Ajax. Het doelpunt van Piet den Boer was het enige doelpunt waardoor het KV Mechelen van de Nederlandse coach Aad de Mos haar eerste grote Europese prijs pakte. Naast Den Boer speelden ook de Nederlanders Erwin Koeman, en Wim Hofkens in de finalewedstrijd voor KV Mechelen. KV Mechelen is tot heden de laatste Belgische club geweest die een Europabeker won.

In 1990 kwam Rutjes terecht bij die andere topclub uit België, RSC Anderlecht. Bij Anderlecht vond hij zijn trainer van bij Mechelen terug, de Nederlander Aad de Mos. En enkele seizoenen later ook John Bosman, Bruno Versavel, Philippe Albert en Marc Emmers (ook ex-KV Mechelen).

Met Anderlecht werd Rutjes 4 maal landskampioen en won hij 1 keer de Beker van België. In 1996 sloot hij zijn voetbalcarrière af bij Anderlecht. Hij speelde 13 maal voor de nationale ploeg van Nederland.

Rutjes is directeur van de Goese Golf te Goes. In 2009 trad hij toe tot het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG). Op 23 juni 2011 werd bekend dat Graeme Rutjes zou toetreden tot de RvC van Feyenoord Rotterdam. Daarna werd Rutjes technisch directeur bij NAC Breda.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *