Hans Galjé (1957)

Hans Galjé (21 februari 1957) is een voormalig doelman die onder meer uitkwam voor FC Den Haag en Ajax. De in Delft geboren goalie keepte daarnaast ook jarenlang in België, waarvan hij de nationaliteit heeft aangenomen. Ook zijn trainersloopbaan startte hij bij onze Zuiderburen.

Galjé brak in januari 1977 door in het betaalde voetbal, hij bedong een basisplaats bij FC Den Haag. Galjé was daarna drieënhalf seizoen de eerste doelman in het Zuiderpark en speelde onder meer samen met Aad Mansveld en Oeki Hoekema. Ajax ontging de ontwikkeling van de jonge doelman niet en in 1980 kocht de Amsterdamse topclub de 23-jarige doelverdediger van FC Den Haag voor 600.000 gulden. In de hoofdstad moest Galjé de opvolger worden van de elf jaar oudere Piet Schrijvers. Drie seizoenen lang moest Galjé genoegen nemen met een rol op het tweede plan, maar in 1983 veroverde hij een basisplaats. Een jaar later werd hij met Ajax landskampioen.

Na twee seizoenen verloor Galjé zijn basisplaats aan Stanley Menzo. Galjé zat vervolgens een halfjaar op de bank en liet zich daarna een halfjaar verhuren aan FC Utrecht, om in 1986 definitief de deur in Amsterdam achter zich dicht te trekken en te tekenen voor het Belgische KV Kortrijk. Hier keepte hij twee seizoenen, om via nog eens twee seizoenen Waregem bij Club Brugge terecht te komen. Hier was de doelman vier jaar lang reserve achter Danny Verlinden en stopte hij zijn profloopbaan in 1994.

Na zijn spelersloopbaan was Galjé nog op verschillende fronten actief bij verschillende clubs. Zo was hij technisch directeur van Roeselare en de laatste hoofdtrainer van het inmiddels failliete Excelsior Moeskroen. Ook was hij nog keeperstrainer bij onder meer Zulte Waregem en de Belgische nationale ploeg.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *