Hans Segers (1961)

Hans Segers

Hans Segers (30 oktober 1961) was een keeper die vooral actief was in Engeland. Maakte onderdeel uit van de legendarische ‘Crazy Gang’, ofwel Wimbledon.

Segers begon zijn carrière bij PSV, waar hij in totaal vier seizoenen actief was, vooral als reservekeeper. In 1984 werd hij uitgeleend aan Nottingham Forest, het ging hier in feite om een ruil met Hans van Breukelen. Die keerde net terug uit Engeland, Forest zocht daarop een nieuwe keeper. Van Breukelen tipte de legendarische trainer Brian Clough om Segers te nemen.

Van het een kwam het ander, Segers vertrok eerst op huurbasis naar ‘The Reds’. Al waar op dat moment ook John Metgod een contract tekende. Na enkele maanden veroverde hij zijn basisplaats, hij maakte zijn competitiedebuut in november tegen Coventry City. In 1985 werd hij definitief overgenomen, waarna hij tot en met de zomer onder contract stond bij ‘The Reds’. Zijn laatste seizoen werd hij overigens  uitgeleend aan Sheffield United, Stoke City en Dunfermline.

In 1988 tekende de Brabander een contract bij Wimbledon. ‘The Dons’ hadden op dat moment net de FA Cup gewonnen na een legendarische finale tegen Liverpool. Mede dankzij een geweldig optreden van zijn voorganger Dave Beasant won Wimbledon die wedstrijd met 1-0.

Wimbledon had in de jaren ’80 en ’90 als bijnaam ‘The Crazy Gang’. Het was een excentriek, saamhorig en bij vlagen idioot elftal met intimideren als handelsmerk. Speler als Dennis Wise, Vinnie Jones en John Fashanu gingen voorop in de strijd om de tegenstanders zoveel mogelijk te ontregelen en schrik aan te jagen. Gecombineerd met ‘lange halen snel thuis’, ofwel een weinig attractieve speelstijl.

Gary Lineker zei ooit: “The best way to watch Wimbledon is on Ceefax”, oftewel de Britse teletekst. Het was voor de ploeg dé manier om te overleven in de top van het Engelse voetbal en successen te behalen. Zoals genoemd werd na een krankzinnige finale in 1988 voor bijna 100.000 supporters de FA Cup gewonnen van Liverpool met 1-0. In 1994 behaalde men zelfs de zesde plaats in de Premier League. Een record!

Hans Segers was van 1988 tot 1996 vaste keeper van dit legendarische gezelschap en speelde met de club 265 wedstrijden in de hoogste divisie. Hij ontpopte zich tot een constante speler en onderscheidde zich regelmatig. Zoals tijdens de League Cup-wedstrijd tegen Liverpool in december 1993. In de verlenging stopte Segers een penalty van John Barnes, tijdens de strafschoppenserie keerde hij er nog eens twee. Waardoor zijn ploeg zich kwalificeerde voor de kwartfinale.

Later bij Wolverhampton Wanderers, waar hij tussen 1996 en 1998 onder contract stond, deed hij dat nog eens dunnetjes over. Op 16 maart 1998 stopte hij een cruciale penalty van toenmalig Leeds United-speler Jimmy Floyd Hasselbaink. ‘The Wolves’ verdedigden tot dan toe een 1-0 voorsprong. Dat bleef het en Segers, op dat moment 36 jaar en eigenlijk reservekeeper, en zijn maten gingen door naar de halve finale van de FA Cup.

Op dat moment kon hij die opsteker wel gebruiken. In maart 1995 werd hij samen met Bruce Grobbelaar en John Fashanu opgepakt omdat hij tussen 1991 en 1994 wedstrijden zou hebben beïnvloed. Later werd hij hiervan vrijgesproken. In zijn biografie ‘The Final Score’ blikte hij uitgebreid terug op deze zwarte bladzijde uit zijn leven en hoe hij dankzij wilskracht en zijn geloof staande is gebleven tijdens deze inktzwarte periode.

Hans Segers sloot zijn loopbaan af bij Tottenham Hotspur tussen 1998 en 2001 als reservekeeper. Hij speelde er nog één competitiewedstrijd en beëindigde enkele maanden voor zijn 40ste verjaardag zijn carrière. De keeper speelde in totaal 326 wedstrijden op het hoogste niveau in Engeland. Na zijn actieve loopbaan werd Segers keeperstrainer bij Tottenham Hotspur, PSV, Fulham, Eindhoven en RKC Waalwijk.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *