Jamie Carragher (1978)

James ‘Jamie’ Lee Duncan Carragher (28 januari 1978) was een Engelse verdediger die op clubniveau alleen voor Liverpool uitkwam en aldaar uitgroeide tot een legende. Carragher werd op zijn twaalfde toegevoegd aan de jeugdopleiding van Liverpool en debuteerde ruim zes jaar later: in november 1996. Na zeventien seizoenen en 737 gespeelde wedstrijden voor The Reds beëndigde Carra in de zomer van 2013 zijn rijke loopbaan. (Foto: Wikipedia)

Carragher brak tegelijkertijd met Michael Owen door bij de Merseyside-club. Waar Owen direct een basisplaats afdwong en belangrijk was met zijn vele treffers, moest de noeste verdediger, die links, rechts en centraal uit de voeten kon, meer geduld opbrengen. Hij werd slachtoffer van zijn eigen multifunctionaliteit en werd veelal gebruikt als invaller in zijn eerste jaren als prof. Aan het begin van deze eeuw veranderde dat en werd hij de vaste linksback van de ploeg die in 2001 de League Cup, UEFA Cup en de Charity Shield wist te winnen. In de jaren daarna werd Carragher door manager Rafael Benitez in het centrum van de verdediging geplaatst, waar hij een bijzonder solide duo vormde met de Finse reus en oud Willem II-er Sami Hyypiä.

Met Hyypiä en Carragher als centraal duo en Steven Gerrard als motor op het middenveld werd in 2005 op miraculeuze wijze AC Milan verslagen in de finale van de Champions League. De Italianen, met de Nederlanders Jaap Stam en Clarence Seedorf in de basis, stonden halverwege het treffen met 3-0 voor en leken de beker al binnen te hebben. In de tweede helft gooide Liverpool het duel echter volledig om en wist het tot 3-3 terug te komen, om vervolgens de strafschoppen beter te nemen. Jerzy Dudek zou met zijn vreemde capriolen op de doellijn uitgroeien tot de grote held.

In de jaren daarna zou Carragher nog lang van onschatbare waarde blijven voor Liverpool, tot hij in de herfst van zijn carrière steeds vaker last kreeg van blessures en in de zomer van 2013 besloot te stoppen met voetballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *