Jerzy Dudek (1973)

Dudek Jerzy

Jerzy Dudek (23 maart 1973) was een Poolse doelman die met Feyenoord landskampioen werd en met Liverpool de Champions League veroverde na een zinderende finale. De 60-voudig Pools international speelde daarnaast ook nog enkele seizoenen voor Real Madrid. (Foto: Wikipedia)

Dudek begon met keepen bij Concordia Knurów, waar hij tussen 1992 en 1995 de eerste keus was. In  de zomer van 1995 ruilde hij de Poolse tweede divisieclub  om voor Sokół Tychy, destijds uitkomend in de Poolse Eredivisie. De Ekstraklasa. Na één jaar vertrok Dudek alweer bij de club en zou hij een contract tekenen bij Feyenoord. In Rotterdam groeide hij al gauw uit tot de eerste keus en met onder meer Ulrich van Gobbel, Bert Konterman, Paul Bosvelt en Julio Ricardo Cruz als ploeggenoten werd Dudek in 1999 landskampioen en won hij de Johan Cruijff-schaal. Dudek was een uitstekende keeper. En zag dit in 1999 en 2000 beloond worden met de uitverkiezing tot ‘Nederlands doelman van het Jaar’. Het leverde ‘Jurek’ ook een transfer op naar Liverpool. Hier zou hij namelijk in 2001 een contract tekenen.

In Engeland kreeg Dudek vanaf het begin veel kritiek te verwerken, maar voor even verstomde dit na de Champions League-finale van 2005. De bijzonder spectaculaire finale werd gewonnen door Liverpool, nadat het een rust achterstand van 3-0 had goedgemaakt tegen AC Milan. Na enkele belangrijke reddingen in het slot van de wedstrijd, beleefde Dudek zijn finest hour tijdens de strafschoppenreeks. Al dansend op de doellijn pakte hij enkele penalty’s van AC Milan en bezorgde zodoende Liverpool de Cup met de Grote Oren.

Sinds 1998 was Dudek ook actief als keeper voor het Poolse nationale elftal. Hij nam deel aan de WK’s en EK’s van 1998 tot en met 2013. Dudek maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 25 februari 1998. Dit was in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Israël, dat de Polen met 2–0 verloren. De Poolse topkeeper trad in dat duel in de rust aan als vervanger van Adam Matysek. Hij speelde zijn 60ste en laatste interland op 4 juni 2013. In de oefenwedstrijd tegen Liechtenstein (2–0) stopte zijn interlandloopbaan na 34 minuten, toe hij plaatsmaakte voor Artur Boruc.

Hierna was Dudek nog altijd niet onomstreden en verloor hij zijn plaats aan Manuel Reina. In 2007 besloot hij naar Real Madrid te trekken en daar nog vier seizoenen tweede doelman te zijn achter Iker Casillas. In de zomer van 2011 besloot Dudek te stoppen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *