Jan van Deinsen (1953)

Jan van Deinsen (19 juni 1953) speelde op het middenveld voor N.E.C., Go Ahead Eagles en vooral Feyenoord. Ook lid van ‘de club van spelers met een hele interland’.

Van Deinsen begon als jeugdspeler bij Theole uit Tiel en debuteerde op 12 september 1971 op 18-jarige leeftijd voor N.E.C. uit Nijmegen in een wedstrijd tegen Telstar. Met N.E.C. verloor hij in 1973 de finale van de KNVB beker tegen NAC. Na degradatie van N.E.C. naar de Eerste divisie verkaste Van Deinsen naar Go Ahead Eagles.

Twee jaar later werd de middenvelder ingelijfd door Feyenoord. In zeven seizoenen speelde hij 164 competitiewedstrijden in Rotterdam waarin hij 23 doelpunten maakte. Hij wist met Feyenoord twee maal de KNVB beker te winnen (1980 en 1984). In 1984 had Feyenoord sowieso een topjaar, toen het team met Peter Houtman, Johan Cruijff en Ruud Gullit in de gelederen naast de beker het landskampioenschap pakte. Van Deinsen speelde echter geen enkele wedstrijd mee.

Van Deinsen speelde verschillende keren voor Jong Oranje. Hij behoorde tot de voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK 1976, maar viel op het laatste moment af. Voor het EK 1980 maakte hij deel uit van de selectie van Oranje, maar moest hij afhaken omdat hij niet geheel fit was.

Op 10 september 1980 speelde Van Deinsen zijn enige interland. Na een slecht verlopen EK van dat jaar had bondscoach Jan Zwartkruis de bezem door de selectie gehaald. In een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1982 in Dublin tegen Ierland debuteerden behalve Van Deinsen ook Joop Hiele, Ronald Spelbos en Toine van Mierlo. Het duel ging met 2-1 verloren en Van Deinsen werd hierna niet meer opgeroepen.

In 1984 werd Van Deinsen na een slepende achillespeesblessure afgekeurd voor het betaald voetbal. Hij was als assistent-trainer in dienst van Nigeria, TOP Oss, NAC en Go Ahead Eagles. Van 1996 tot 2000 was hij technisch manager van TOP Oss. In 2004 werd hij assistent van hoofdcoach Edward Sturing bij Vitesse, maar uit onvrede met een nieuwe aanbieding besloot hij deze verbintenis in 2005 niet te verlengen.

Met Clemens Westerhof reisde hij vervolgens door Nigeria om daar een voetbalschool op te starten. Onder Wim Rijsbergen was hij assistent-trainer van Trinidad en Tobago. Hij keerde in 2008 terug naar Nederland en werd trainer van de amateurclub JVC Cuijk. In de zomer van 2009 keerde hij terug bij Vitesse, waar hij samen met Jan Jongbloed assistent-trainer werd onder Theo Bos.

Met Achilles’29 won van Deinsen in 2013 de Topklasse Zondag. De roesbekers maakten na dit seizoen de overstap naar het betaald voetbal. Van Deinsen liet weten te willen stoppen als hoofdtrainer en werd opgevolgd door François Gesthuizen.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *