Jérôme Rothen (1978)

Jérôme René Marcel Rothen (31 maart 1978) was een begenadigde Franse linkspoot van onder meer AS Monaco en Paris Saint-Germain. De linkshalf werd door zijn prachtige traptechniek ook wel de ‘David Beckham van de linkerflank’ genoemd. Helaas kende Rothen in zijn carrière veel blessureleed, waardoor hij niet door kon stoten naar de absolute top. Maar met onder meer een Champions League-finale en een gewonnen Confederations Cup op zijn palmares is de loopbaan van de voormalig international zeker niet mislukt te noemen.

Nadat Rothen in zijn jeugd bij diverse clubs heeft gespeeld, werd hij in 1994 toegevoegd aan de jeugdopleiding van SM Caen. Enkele seizoenen later debuteerde de middenvelder voor de middenmoter uit de tweede Franse divisie, waar hij onder meer samenspeelde met Bernard Mendy, zijn latere ploeggenoot bij PSG. Rothen speelde drie seizoenen in de hoofdmacht van de West-Franse voetbalclub, waarop hij in de zomer van 2000 werd verkocht aan Troyes. De club, destijds uitkomend in de hoogste Franse voetbaldivisie, nam hem transfervrij over.

Een prima deal voor Troyes, die Rothen in anderhalf zich uitstekend zag ontwikkelen onder trainer Alain Perrin. De buitenspeler zorgde met zijn heerlijke traptechniek voor veel gevaar en in januari 2002 besloot AS Monaco hem voor 4,5 miljoen euro naar het Prinsendom te lokken. Rothen trof aan de Middellandse zee een bijzonder kwalitatieve en talentvolle selectie. Éric Abidal, Rafael Márquez en Ludovic Giuly zijn slechts een paar van de fraaie namen die onder contract stonden bij Monaco. Ook Oliver Bierhoff maakte deel uit van de selectie van trainer Didier Deschamps, maar de ervaren Duitser speelde niet vaak mee. Rothen liet zich direct gelden bij zijn nieuwe ploeg en speelde nog elf potjes mee in de competitie. Met één assist en één doelpunt was zijn rendement nog niet zo hoog, maar dat maakte hij in de jaren daarop helemaal goed.

Opstellingen Monaco en Porto CL-finale 2004.

Het seizoen 2002/2003 was voor Rothen een fantastisch jaar. Hij beleefde zijn doorbraak in het Franse topvoetbal door in 37 wedstrijden maar liefst achttien assists af te leveren. Hiermee werd hij de assistkoning van het seizoen. De vele voorbereidende treffers leverden echter geen titel op, waardoor de Coupe de la Ligue de enige prijs van dat seizoen voor hem werd in clubverband. In de zomer van 2003 schreef hij met de Confederations Cup ook nog een prijs bij, al was dat met de Franse nationale ploeg. Dat Rothen geen eendagsvlieg was, maakte hij het seizoen erop duidelijk.

Iedere tegenstander was zich inmiddels bewust van de levensgevaarlijke voorzet die ‘De Beckham van de Linkerflank’ destijds in huis had, maar afstoppen lukte nauwelijks. Met twaalf assists was zijn rendement wel lager, maar het constante gevaar wat de linksbuiten aanrichtte, leverde wel een schitterend Champions League-seizoen op. Met Patrice Evra als linksback en de Spaanse scherpschutter Fernando Morientes in de punt van de aanval werd de finale van het miljoenenbal bereikt. Op de weg daarheen werd PSV in de groepsfase (ondanks tien punten) uitgeschakeld en werden Real Madrid (kwartfinale) en Chelsea (halve finale) gewipt. Uiteindelijk bleek het FC Porto van trainer José Mourinho met 3-0 te sterk.

Na de verloren Champions League-finale duurde het niet lang voordat Rothen zijn status als gevreesd linksbuiten kon verzilveren met een fraaie transfer. Rothen, geboren in de direct omgeving van Parijs, was altijd al fan van Paris Saint-Germain en nadat de Hoofdstedelingen hun interesse kenbaar hadden gemaakt, hoefde de 26-jarige aanvaller niet lang na te denken: voor tien miljoen euro toog hij naar het Parc des Princes, ondanks de interesse van onder meer Manchester United, Valencia en Chelsea. Helaas kon Rothen de hooggespannen verwachtingen nooit helemaal waarmaken in Parijs. Rothen kreeg steeds vaker last van pijntjes en blessures en zijn assist-aantal viel gedurende de vijf seizoenen dat hij voor PSG speelde, elk seizoen weer tegen. Met een aantal gewonnen Franse bekers had Rothen nog wel wat succes, maar een onuitwisbare indruk liet hij niet achter.

Het beste bleek er wel vanaf te zijn bij Rothen, die na zijn jaren in Parijs nog speelde voor Glasgow Rangers, het Turkse Ankaragücü en Bastia. Zijn carrière beëindigde hij  in 2013; bij oude liefde Caen. (Foto – Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *