Kenneth Brylle (1959)

Kenneth Brylle

Kenneth Brylle Larsen (22 mei 1959) was vooral Europees een fenomeen. In 1984 kwam Brylle naar PSV. Daar speelde hij één heel seizoen en scoorde 17 doelpunten. Een jaar later vertrok hij al weer naar het Franse Olympique Marseille.

Opportunistische, beweeglijke, trefzekere en sierlijke spits die over een goede techniek beschikte. Hij brak door bij RSC Anderlecht, waar hij de landstitel en de UEFA Cup won. Nadien speelde hij achtereenvolgens voor PSV en Olympique Marseille alvorens de overstap te maken naar Club Brugge. Met de West-Vlaamse club werd hij in 1988 voor de tweede keer kampioen. Na een klein Spaans uitstapje kwam hij terug in België om bij Lierse SK zijn loopbaan te beëindigen.

Het begon voor Brylle, in zijn eigen land Denemarken, echt professioneel te worden bij de club Hvidovre IF. Deze club was ooit drie keer landskampioen. Hier speelde de spits van 1977-1978 en scoorde twaalf maal in 33 potjes. Dit leverde de club promotie en Brylle een contract op bij Vejle BK. Deze club bracht vele talenten voort en in de jaren 70 werden drie landstitels binnen gehaald. In 1978 bereikte de club de kwartfinale van de Europacup II. Hierin verloor het van FC Twente.

De makkelijk scorende Brylle was opgevallen in de Europese wedstrijden en Anderlecht wist de sierlijke en veel scorende spits te verleiden in 1980. Al waar hij zijn landgenoot Benny Nielsen terugvond en later deel zou uitmaken van de Deense lichting bestaande uit Morten Olsen, Per Frimann, Henrik Andersen en Frank Arnesen. Op 19 januari 1980 maakte hij tegen Berchem Sport zijn officieel debuut voor paars-wit. Hij mocht in dat duel invallen voor aanvoerder Rob Rensenbrink.

In het seizoen 1982/83 won Brylle met Anderlecht zelfs de Europacup 1. onder meer Juventus en Rode Ster Belgrado waren al uitgeschakeld door de Belgen en dankzij een goal van Brylle in heenwedstrijd en een 0-0 in de andere, werd Benfica in de finale verslagen. De enige Europese titel voor Anderlecht ooit, was een feit.

In zijn laatste seizoen (1984) voor Anderlecht bereikte Brylle voor de tweede keer op rij de finale van de UEFA Cup. De Belgen, met Brylle voorop, schakelden in de halve finale verrassend Nottingham Forest uit, maar verloren de finale na strafschoppen van Tottenham Hotspur. Brylle scoorde in de strafschoppenreeks nog wel de tweede penalty. Later kwam aan het licht dat voorzitter Vanden Stock de scheidsrechter uit de halve finale tegen Nottingham Forest had omgekocht.

In juli 1984 verliet Kenneth Anderlecht voor Eindhoven om bij PSV te gaan spelen. Hij vond de Belgische competitie “net een oorlog..”, zo hard en daardoor slecht voor zijn ontwikkeling. PSV speelde in die tijd met cracks als René van der Gijp, Hallvar Thoresen, Willy van de Kerkhof en landgenoot Jan Heintze. Brylle werd een vaste waarde in het team van trainer Jan Reker en was in het seizoen 1984/85 goed voor 17 doelpunten, vier minder dan Thoresen die topschutter werd van het elftal. PSV, dat in de tweede ronde van de UEFA Cup werd uitgeschakeld door Manchester United, sloot het seizoen af als vicekampioen.

Het bleef echter bij één seizoen voor onze Deen, hij kon namelijk een klapper maken bij Olympique Marseille. Marseille was ternauwernood ontsnapt aan het degradatiespook en de verwachtingen rond Brylle waren hoog gespannen. De bij PSV makkelijk scorende aanvaller kon het echter nooit waar maken in Frankrijk (35 wedstrijden, 6 goals).

Marseille degradeerde niet maar Brylle kon niet imponeren en vertrok naar Club Brugge. Hier zou hij in drie seizoenen komen tot 72 wedstrijden en 29 doelpunten. Hij behaalde met de ‘blauw-zarten’ een kampioenschap en wederom de halve finale van de UEFA cup. Brylle was in de Europese campagne goed voor 6 doelpunten. Begin jaren negentig bouwde hij zijn carrière af bij respectievelijk Beerschot, Lierse SK en Knokke en besloot in 1992 dat het mooi was geweest.

Brylle was ook acht jaar Deens international. Hij kwam voor ‘The Danish Dynamite’ tot zestien interlands en twee doelpunten. In 1984 bereikte hij met zijn land de halve finale van het EK in Frankrijk. Na België, het tweede thuisland van Brylle, uit het toernooi te hebben gewipt werd op op pingels verloren van Spanje.

Na zijn spelerscarrière werd Kenneth Brylle trainer van verscheidene West-Vlaamse clubs. Hij is ook trainer geweest van Deense tweedeklasser Hvidovre IF, de club waar hij als jeugdspeler begon. In 2011 ging Brylle opnieuw werken bij Club Brugge als spitsentrainer. Hij ging ook scoutingswerk verrichten voor de club.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *