René van der Gijp (1961)

René van der Gijp

René van der Gijp (4 april 1961) was een Nederlandse rechtsbuiten die onder meer uitkwam voor Sparta, PSV en sc Heerenveen. Van der Gijp kreeg na zijn loopbaan veel bekendheid als analyticus bij het populaire voetbalprogramma Voetbal Inside. Waar hij regelmatig hilarische anekdotes vertelde uit zijn voetbalcarrière.

Van der Gijp debuteerde in 1978 bij Sparta. Na hier vier seizoenen te hebben gespeeld, trekt hij naar België, om bij Lokeren te voetballen.  Na na tweeënhalf jaar keert de vijftienvoudig international weer terug naar Nederland. PSV trok de aanvaller aan en in Eindhoven werd in de drie jaar dat hij er voetbalde tweemaal de landstitel gevierd.  Hierop trok Van der Gijp andermaal naar het buitenland.

In Zwitserland ging hij voetballen voor Xamax Neuchâtel en FC Aarau. Voor Xamax één seizoen, voor FC Aarau twee jaar. Met beide verenigingen wist hij landskampioen te worden en de Zwitserse supercup te pakken.

In 1989 keerde hij weer terug bij Sparta, om één jaar later bij SC Heerenveen zijn carrière te beëindigen.

In 1982 werd Van der Gijp voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal door toenmalig bondscoach Kees Rijvers. Hij maakte op 22 september 1982 zijn interlanddebuut, in een EK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Ierland (2-1). Van der Gijp werd daarmee de tweede Oranje-international in de geschiedenis wiens vader ook in het Nederlands elftal speelde.

Hij zou uiteindelijk vijftien interlands spelen waarin hij twee doelpunten maakte, beide gescoord in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken (uitslag 6-0). In Oranje speelde Van der Gijp voor het merendeel samen met Ruud Gullit, Hans van Breukelen, Ronald Spelbos, Frank Rijkaard, Ben Wijnstekers, Marco van Basten, Sonny Silooy, Peter Boeve, Willy van de Kerkhof en Adri van Tiggelen. René is de derde Van der Gijp die voor het Nederlands elftal heeft mogen uitkomen.

Zowel zijn oom Cor van der Gijp als zijn vader Wim van der Gijp droegen het Oranje-tricot. Vaak wordt René gewezen op het feit dat hij niet alles uit zijn carrière heeft weten te halen. Kenners menen dat hij met zijn talent meer interlands had kunnen spelen en misschien wel bij een Europese topclub aan de slag had kunnen gaan. Zelf zet hij hier echter zijn vraagtekens bij.

Tegenwoordig schuift René van der Gijp tweemaal in de week aan bij Voetbal Inside en geeft hij lezingen aan bedrijven door het hele land.

(Foto: Paul Stolk/ANP Foundation)

2 reacties

  1. ‘kreeg … veel bekentenis als…’ Wat is dat nou? Dat bestaat helemaal niet joh, haha. ‘Kreeg veel bekendheid als ‘, is juist. Een bekentenis is als je toegeeft (bekent) dat je een misdaad of een of andere overtreding hebt begaan of dat je iets vertelt dat je jaren geheim hebt gehouden.

    Ik vind het wel een fantastische (letterlijk) vondst. Ik stuur hem op naar taalvoutjes.nl . Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *