Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Kim Vilfort (1962) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Kim Vilfort (1962)

Kim_vilfort-

Kim Vilfort (15 november 1962), de man die Denemarken via een strafschop langs Nederland en met zijn linker (en een klein beetje hulp van zijn hand) langs Duitsland schoot en zo Europees Kampioen werd.

De naam Kim Vilfort doet meteen denken aan het EK van 1992 in Zweden. Oorspronkelijk kwalificeerde Joegoslavië zich voor de eindronde. Echter, als gevolg van de oorlogen in Joegoslavië moest het zich vlak voor de eindronde terugtrekken. Denemarken eindigde in die groep op de tweede plaats en werd daarom als vervanger aangewezen. Het verhaal gaat dat de vakantievierende Denen van het strand zijn geplukt om in Zweden te gaan voetballen.

In de andere halve finale kwam Nederland uit tegen de verrassende Denen. Nederland gold als favoriet. Echter binnen 5 minuten stonden de Denen al voor. Bergkamp kon halverwege de eerste helft nog gelijkmaken, maar 10 minuten daarna stonden de Denen alweer voor. Lang leek Denemarken voor een sensatie te zorgen, maar in de 86e minuut schoot Frank Rijkaard na een hoekschop van Rob Witschge van dichtbij raak. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Uitgerekend de ster van het EK 88 werd de schlemiel van ’92. De inzet van Marco van Basten werd gekeerd door de Deense doelman Peter Schmeichel. Kim Vilfort schoot de beslissende pingel achter Hans van Breukelen. Hierdoor gingen zeer verrassend de Denen naar de finale.

In die finale leek Duitsland bij voorbaat de kampioen te worden, maar Denemarken speelde de wedstrijd op een Duitse wijze uit. Na een zondagsschot van Jensen in de 23e minuut kwam Denemarken op 1-0 waarna Kim Vilfort met een bekeken afstandsschot 2-0 in de boeken zette. Het wonder van Zweden was geschied. Denemarken, met een excellerende Schmeichel, werd voor het eerst Europees kampioen en stuurde Duitsland maar vooral ook Nederland met een fikse kater naar huis.

Vilfort maakte zich door zijn goals onsterfelijk in zijn eigen land en er werd zelfs een stadion naar hem vernoemd: Vilfort Park, thuishaven van Brøndby. Bij deze club speelde Kim 12 jaar. Vilfort is nu hoofd scouting van dezelfde club. En ook zijn zoon Mikkel hoopt bij deze club in de voetsporen te treden van zijn vader.

(Foto: Wikipedia)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *