Lloyd Kammeron (1971)

Lioyd Kammeron

Lloyd Kammeron (22 november 1971) werd ooit het meest begeerde talent genoemd. Belandde bij PSV in een internaat, speelde voor Feyenoord, maar kon het door (spier)blessures nooit waar maken.

Als jonge voetballer gold Lloyd Kammeron al als een groot PSV-talent, maar de stap naar de top was hem door verschillende kwetsuren niet gegund. Hij werd al vergeleken met Hennie Meijer maar blessures bepaalden het verloop van zijn carrière als voetballer. Lloyd speelde in alle nationale jeugdelftallen tot Oranje Onder 17. In 1988 werd hij zelfs topscorer (26 goals in twintig wedstrijden) van de landelijke jeugdcompetitie. Uiteindelijk maakte hij de keuze voor PSV, omdat zij een internaat hadden.

Kammeron kwam in 1973 van Suriname (Parimaribo) naar Nederland en begon in de jeugd bij VV Nieuweschoot. Via deze club kwam hij terecht in de jeugdopleiding van PSV. Vele Nederlandse clubs waren in het grote talent geïnteresseerd. Hij werd niet voor niets ‘het meest begeerde talent’ genoemd. FC Köln, SC Heerenveen, Go Ahead Eagles, Feyenoord, Groningen en Ajax grepen mis. Lloyd was inmiddels een MAVO leerling van zestien jaar geworden.

In het seizoen 1989/90 speelde hij eenmaal in het eerste elftal van PSV voor hij naar SVV ging waar hij de fusie tot SVV/Dordrecht’90 meemaakte. Bij PSV moest Lloyd concurreren met toppers als John Bosman en Romario en dus koos hij eieren voor zijn voetbalgeld en ging naar ‘Dord’, het speeltje van auto-gigant John van Dijk. Even was er nog een akkefietje met PSV over de gemaakte (internaat)kosten maar uiteindelijk werd dit toch opgelost. SVV was het jaar voordat Lloyd werd ingelijfd glansrijk kampioen geworden van de Eerste divisie.

Bij SVV/Dordrecht ’90 kon hij echter weinig indruk maken. Dit kwam voornamelijk door fysieke ongemakken. Spierblessures bepaalden helaas zijn speeltijd. Ook had hij wederom (te) grote concurrentie. Nu van spelers als Zier Tebbenhof en in mindere mate Jerry Simons. Kammeron raakte op een verdwaald spoor en zat zelfs aan stoppen te denken..

Via een proeftraining en gesprekken met Wim Jansen, technisch directeur van Feyenoord, hervond Kammeron in 1993 de liefde voor het spelletje. En toen Feyenoord aan klopte, was de keuze snel gemaakt. De rappe aanvaller, Lloyd Kammeron, maakte dus deel uit van het succesvolle seizoen 1992/1993 als speler bij de eerste selectie van Feyenoord. Het jaar dat Feyenoord na acht jaar weer eens landskampioen werd. Uiteindelijk schopte Kammeron het echter maar tot één schamele wedstrijd voor de stadionclub uit ‘zuid’. Uit tegen FC den Bosch, op zijn verjaardag.

En wederom bepaalden (spier)blessures het verdere verloop van de carrière van Kammeron. Het feit dat de technisch vaardige spits in de voorbereiding door trainer Willem van Hanegem op rechtsback was gezet was misschien al een veeg teken. In het seizoen 1993/94 scoorde Lloyd negen doelpunten in 27 wedstrijden. Maar dat was wel toen hij door Feyenoord aan Go Ahead Eagles verhuurd was. Het boek Feyenoord was gesloten. Kammeron baarde in 1993 opzien door drie maal te scoren in de wedstrijd tegen FC Twente (3-3).

In 1995 ging Kammeron naar RBC waar hij op 27 jarige leeftijd zijn loopbaan in 1997 gedwongen moest afsluiten.

Na het voetbal behaalde Lloyd diploma’s aan het CIOS en bij de KNAU en sindsdien is hij werkzaam als fitness- en conditietrainer in zijn eigen fitnesscentrum in Ede.

(Foto: ANP-Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *