Zier Tebbenhoff (1971)

Zier Tebbenhoff (1971)

Zier Tebbenhoff (1 februari 1971) zou een ’grote worden’, tekende op z’n vijftiende een profcontract bij Feyenoord, werd jeugdinternational, maar beëindigde al op zijn 24ste zijn loopbaan.

Zier Tebbenhoff gold in de Feyenoord-jeugd als een groot talent. De spits beschikte over een hard schot en kwam regelmatig voor nationale jeugdelftallen in actie. Tebbenhoff wist zijn faam op het hoogste niveau echter nimmer waar te maken. Hij kwam later uit voor SVV en ADO Den Haag.

Zier Tebbenhoff was niet van de bal te krijgen met een magnifieke techniek als bagage en een loeihard schot. Tebbenhoff tekende op z’n vijftiende een full-profcontract bij Feyenoord en had een veelbelovende voetbaltoekomst voor zich. Hij was zelfs lange tijd de enige Feyenoorder in Jong Oranje. “Geloof het of niet, maar ik speelde en Dennis Bergkamp zat op ’t bankie.” Aldus de speler zelf.

Tebbenhoff begon zijn loopbaan bij Feyenoord. Op zijn vijftiende trainde hij al mee met de A-selectie. Zijn kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en hij werd dan ook vaak geselecteerd voor de Nederlandse jeugdelftallen, maar dan wel telkens een jaar hoger dan zijn leeftijd. Bij Feyenoord boterde het niet met de trainers en kwam hij te weinig aan spelen toe.

In 1989 besloot Tebbenhoff te verkassen naar het SVV uit Schiedam van Dick Advocaat. Deze trainer begreep wel hoe om te gaan met de grillige Tebbenhoff.

Tebbenhoff schoot AFC Ajax wel in 1991 in mineur: Ajax ging onderuit bij het ‘nietige’ SVV, de voormalige profclub uit Schiedam, en inmiddels beroemd door HargaBal. Die nederlaag kostte Ajax uiteindelijk de titel..

Over deze periode zegt de speler zelf: “We werden ongeslagen kampioen, ik scoorde achter elkaar en had de weg weer omhoog ingeslagen, dacht ik. Maar op het moment dat de clubs voor me op de tribune zaten, raakte ik geblesseerd aan mijn knie. Een jaar later zaten we midden in de fusieperikelen met Dordrecht’90. Was het wéér ellende”.

Hij begon opnieuw. In zijn geboortestad Den Haag bij ADO. Drie seizoenen achter elkaar speelde hij daar nacompetitie en in het laatste jaar miste hij op een haar promotie. Ook in Den Haag was het verkeerde plaats, verkeerde tijd. Het was 1995, de club balanceerde op de rand van de afgrond. Spelers als Talan, Gentile, De Romeijn, Koning, Van der Laan, Vriesde, de piepjonge Hoogendorp, ze werden vanwege die succesvolle nacompetities allen ’weggekaapt’. Tebbenhoff bleef achter, transfervrij, maar zonder club, zonder toekomst.

Na acht jaar betaald voetbal beëindigde Zier Tebbenhoff (1971) zijn profloopbaan. De weg langs Feyenoord, SVV, SVV/Dordrecht’90 en ADO Den Haag was doodgelopen. Zier Tebbenhoff was 24 jaar en niet één club was nog geïnteresseerd in het Haagse talent. Uiteindelijk kwam hij tot 142 wedstrijden waarin hij 33 maal wist te scoren.

Hij startte als makelaar een eigen bedrijfje maar wilde blijven voetballen. Zelfs zijn voorstel om  alleen voor een reclamebord met de naam van zijn bedrijfje te komen voetballen vond geen doorgang. Tebbenhoff: “Spelen voor geen salaris, geen premies, niks. Deden ze niet. Nou, dan moeten ze je dus écht niet. Het was klaar, dat verwende ventje had de strijd tegen de vooroordelen verloren”.

(Foto: ANP – Cor Out)

 

3 reacties

  1. Wat een flauwekul weer zeg om Ajax erbij te halen om hem een identiteit te geven, scoort lekker omgeving Rotterdam.
    Eer die jongen op een normale manier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *