Mark de Vries (1975)

Mark de Vries

Mark de Vries (24 augustus 1975) was een bonkige en populaire spits van onder meer Dordrecht ’90, sc Heerenveen en Cambuur Leeuwarden. In Schotland werd de sympathieke Surinamer een publiekslieveling bij Hearts, in Nederland werd hij dat in Leeuwarden.

Mark de Vries begon zijn carrière in 1994 bij FC Volendam, destijds een stabiele Eredivisie-club met gerenommeerde namen als André Ooijer, Edwin Zoetebier en Johan Steur in de gelederen. Trainer van het Andere Oranje was destijds Wim Rijsbergen.

Doorbreken in het vissersdorp lukte de bonkig gebouwde De Vries niet, waarop hij in 1998 zijn geluk in Frankrijk ging beproeven. Het in de Ligue 2 uitkomende Chamois Niortais nam de aanvaller transfervrij over. Het werd voor de geboren Surinamer helaas geen succes in Niort.

Ondanks 24 gespeelde wedstrijden, kon De Vries geen onuitwisbare indruk achterlaten en scoorde hij slechts tweemaal. Chamois Niortais besloot het contract van De Vries zodoende niet te verlengen en hem transfervrij de overstap te gunnen naar Dordrecht ’90.

De Vries trof aan de Krommedijk een selectie aan wat een fijne mix van talent en ervaring kende. Spelmaker Rogier Molhoek was het negentienjarige toptalent, de 33-jarige Marco Boogers was de ervaren puntspeler waarmee De Vries de concurrentie aan moest gaan. Het eerste seizoen in Dordrecht was voor Mark nog aanpassen, maar het tweede en derde jaar betekende zijn definitieve doorbraak.

Samen met de ervaren Boogers vormde De Vries een uitstekend aanvalsduo, wat erg makkelijk het doel wist te vinden. Het seizoen 2000/2001 scoorde De Vries elfmaal, het jaar erop zestien keer. Boogers deed het met twintig en negentien doelpunten zelfs nog beter die jaren.

De twee succesvolle seizoenen in Dordrecht leverde De Vries een fraaie transfer op. Het Schotse Heart of Midlothian FC nam hem transfervrij over. In Edinburgh ging De Vries rustig verder met scoren en werd hij met zijn sympathieke voorkomen een publiekslieveling. Hoewel De Vries uitstekend presteerde in de Schotse hoofdstad, speelde hij er slechts anderhalf jaar.

Het Engelse Leicester City kocht hem voor 75.000 euro en dacht een typische Engelse spits gekocht te hebben. Het huwelijk tussen speler en club werd echter geen gelukkige en hierop begon het grote uitlenen voor de spits. Naast Leicester speelde De Vries tussen 2005 en 2008 ook nog voor sc Heerenveen, ADO Den Haag, Leeds United en Dundee United. In de zomer van 2008 vond De Vries weer de rust en tekende hij een contract bij Cambuur Leeuwarden.

In Friesland breidde De Vries nog een schitterend einde aan zijn carrière. Hij scoorde weer makkelijk (47 keer in 102 wedstrijden) en was zeer geliefd bij de supporters. Persoonlijk succes kende De Vries met het winnen van de Gouden Stier in 2010. Dit als beste speler van de Jupiler League tijdens het seizoen 2009/2010. Toenmalig bondscoach Bert van Marwijk reikte de prijs uit aan de aanvaller.

Zijn fraaie carrière kwam in de zomer van 2012 ten einde, nadat hij in maart van dat jaar formeel een ontslagaanvraag kreeg van Cambuur. Het leverde een hevig geëmotioneerde De Vries op, die zijn verhaal deed voor de camera’s na een competitiewedstrijd tegen AGOVV. Nadat Mark de Vries (1975) Cambuur had verlaten, bouwde hij af bij de amateurs van ONS Sneek.

(Foto: ANP-archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *