Mart van Duren (1964)

Mart van Duren

Mart van Duren (27 oktober 1964) was een behendige aanvaller van PSV, Racing Jet, FC Den Bosch, FC Groningen en FC Basel. Werd vanwege zijn haardracht ook wel ‘Martha’ genoemd.

De rechtsbuiten leerde voetballen bij de amateurs van Unitas uit Eindhoven. Eerst trok hij naar VV Eindhoven, waar hij op zijn 17e werd weggeplukt door ‘grote broer’ PSV. Tot zijn eigen verbazing liet trainer Thijs Libregts hem binnen enkele maanden al debuteren. Van Duren speelde uiteindelijk maar twee jaar bij PSV, omdat opvolger Jan Reker het niet meer zag zitten in de aanvaller.

Mart van Duren had weinig geduld en koos in de zomer van 1984 voor Belgische Racing Jet, ondanks aanbiedingen van Willem II en FC Den Bosch. De financiële aanbieding uit Brussel was nou eenmaal beter en nu kon hij de zo vurig gewenste eigen auto kopen. Een succes werd het avontuur in Brussel niet. Van Duren scoorde regelmatig, maar de ploeg presteerde hopeloos in de Belgische Eerste klasse. Het degradeerde zelfs al zeven wedstrijden voor het einde van de competitie.

In de winterstop van 1985 verloste FC Den Bosch hem uit zijn lijden. Met spelers als Hendrie Krüzen, Hans Gillhaus, Jan van Grinsven, Jos van Herpen en Arnold ‘de witte Socrates’ Scholten zou hij vier en een half jaar spelen bij de blauw-witte formatie. In die periode waren de Bosschenaren een vaste subtopper in de Eredivisie. Van Duren, bekend om zijn versnelling, goede techniek en dito passing, was in die periode meestal rechtsbuiten. In zijn Bossche periode ontstond vanwege zijn lange haardracht ook de bijnaam ‘Martha’. Eentje die hij niet snel meer zou kwijtraken.

In 1990 tekende Mart van Duren een contract bij FC Groningen, waar hij een geweldige periode zou beleven. Al in zijn eerste seizoen zou de  ‘Trots van het Noorden’ zou haar beste prestatie ooit bereiken in de Eredivisie. Met spelers als Jos Roossien, Milko Djurovski, Harris Huizingh en Hennie Meijer streed de ploeg lange tijd mee voor de titel en werd een uitstekende derde plek behaald. Van Duren speelde vaak op het middenveld en gold als een van de vaste aangevers van het spitsenkoppel Meijer en Djurovski. Bekijk de website van FCG Stats voor de statistieken uit zijn FC Groningen-periode.

In 1994 vertrok de tweebenige aanvaller bij FC Groningen voor zijn tweede buitenlandse avontuur, ditmaal in Zwitserland bij FC Basel. Daar sloot hij uiteindelijk ook zijn professionele voetballoopbaan af. Op dit moment is Mart van Duren jeugdtrainer bij PSV.

(Foto: ANP – Foundation)

De zoon van Mart van Duren heeft ooit een mooi overzicht gemaakt van de hoogtepunten uit de voetbalcarrière van zijn vader:

2 reacties

  1. Het lag niet aan de haardracht dat hij Martha werd genoemd maar dat gebeurde vanwege zijn meisjesachtige manier van voetballen. Hij verliet als enige het veld met een schoon sportbroekje.
    De haren van René van Eck waren veel langer en die werd echt geen Renate genoemd want van Eck speelde als een kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *