Mohammed Sylla (1971-2010)

Mohammed Sylla

Mohammed Sylla (22 februari 1971 – 9 juni 2010) was een grillige aanvaller die van 1989-1995 voor Willem II speelde en in 2010 op slechts 39-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

De Guinese spits werd ontdekt door meesterscout Piet de Visser en was de eerste speler uit zijn land die voor een Nederlandse club uitkwam. In Tilburg was Sylla een populaire spits, al wist hij de hoge verwachtingen als doelpuntenmachine nooit helemaal waar te maken.

Hij scoorde 27 goals voor de Tricolores in 163 officiële wedstrijden. Befaamd was de uitwedstrijd tegen FC Twente, die in de sneeuw werd gespeeld. In de met 0-3 gewonnen wedstrijd nam hij twee goals voor zijn rekening. Hij verklaarde achteraf dat dit de eerste keer was in zijn leven dat hij sneeuw had gezien.

Midden jaren tachtig was Piet de Visser aangesteld als trainer van Willem II. Hij kon met talenten uit de regio voortbouwen op het fundament dat was gelegd door de sanering van de jaren ervoor. In 1987 dwong de club zelfs promotie af door als tweede te eindigen achter kampioen FC Volendam. Die plek werd toen nog beloond met rechtstreekse promotie.

Onder leiding van eerst De Visser en later zijn protegé Adrie Koster en Jan Reker werkte men verder aan een stabiele Eredivisieclub. En dus met spelers als Sylla in de gelederen. De prestatie verbeterden steeds meer in de eerste helft van de jaren negentig en met het seizoen.

Het was ook de tijd van het doorbreken van cracks als Ulrich van Gobbel, Marc Overmars, Jean-Paul van Gastel, John Veldman, Louis Laros en Jaap Stam. Willem II was weer een gezonde club en als een van de eerste clubs bouwde het een nieuw stadion. In 1995 opende toenmalig burgemeester van Tilburg Gerrit Brokx namelijk het nieuwe Willem II Stadion genaamd Koning Willem II Stadion.

Na zijn verblijf in Tilburg speelde Sylla nog voor een aantal clubs in Griekenland, Schotland, Frankrijk en Tunesië. Van 1990 tot en met 1998 kwam hij uit voor het Guinees voetbalelftal.

Na een ongelijke strijd tegen kanker overleed Mohammed Sylla. 39 jaar nog maar. Dit was op 9 juni 2010 in een ziekenhuis in Marseille. Hij liet een voetballende zoon na: Abdoul Karim Sylla. Geboren in het Tsjechische Turnov in 1992 en opgegroeid in Tilburg. Abdoul speelde voor Montpellier HSC en kwam in 2015 uit voor CS Sedan.

(foto ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *