Patricio Andrés Graff (1975)

Patricio Graff

Patricio Andrés Graff (18 november 1975) werd vooral in Nederland bekend door zijn verdedigende bijdrage aan Feyenoord. Behalve voor Feyenoord speelde Graff in Nederland ook nog een seizoen voor FC Den Bosch.

De Argentijnse linksback, die tussen 1996 en 1999 ruim 50 eredivisieduels voor Feyenoord speelde, kwam verder uit voor Sporting de Gijón, Rayo Vallecano, CD Numancia, Hércules CF, Gimnasia y Esgrima de La Plata. Hij was opbouwend sterk, kon een man uit schakelen en sprak bovendien prima Nederlands.

Rosario Central, bijnaam ‘de Canallas’, is de club in Argentinië waar Graff zijn loopbaan in het betaalde voetbal begon. Hij speelde hier enkel 24 wedstrijden (geen doelpunten) voor hij werd ‘binnen gehengeld’ door Feyenoord Rotterdam. Graff moest Ruud Heus doen vergeten wat hem in eerste instantie lukte. Hij raakte echter uiteindelijk op het spreekwoordelijke tweede plan en na 44 wedstrijden en één goal was het einde Feyenoord.

We schrijven het seizoen 1999 – 2000 waarin Graff de overstap maakt naar FC Den Bosch. Tien wedstrijden in het shirt van ‘de Blue White Army’ zouden volgen waarin Graff niet wist te scoren. De Argentijn besloot zijn voetbalbiezen te pakken en te verkassen naar Sporting Gijon. Dit leverde hem 35 wedstrijden (geen goals) achter zijn naam op.

In 2001 stapt Graff over van Sporting Gijon naar Rayo Vallecano. De linkerverdediger wilde graag ook het daaropvolgende seizoen in de Primera Division spelen. Om zijn overgang mogelijk te maken zag hij daarom af van zijn percentage van de transfersom.

Van 2002 tot 2005, spelende in Spanje, ervoer Patricio drie degradaties uit de Primera División naar  de Segunda Division (twee met Rayo, één met Numancia). Hij speelde uiteindelijk bijna een decennium in Spanje. Graff verscheen er in bijna 300 officiële wedstrijden aan de aftrap, 94 er van in de hoogste Spaanse divisie, de Primera División.

In 2008 kwam de Argentijn heel anders in het nieuws. Het werd namelijk bekend dat Feyenoord de belastingdienst nog een bedrag van ruim 5 miljoen euro moest betalen. Dat waren beide partijen overeengekomen in een slepende kwestie over niet-betaalde loonbelasting inzake spelerstransfers in de periode tussen 1995 en 1998. Het ging hierbij, naast Patricio Graff, om Patrick Allotey, Julio Cruz, Christian Gyan, Eduardo Montoya, Fernando Picun en Pablo Sanchez.

2008 was ook het jaar dat Graff terug keerde naar het (thuis)land waar het voor hem begon. Hij ging in Argentinië spelen voor Gimnasia y Esgrima de La Plata. Dit is, nog steeds, de oudste nog bestaande voetbalclub die in de Argentijnse competitie speelt. Hier kwam hij nog twee seizoenen (27 potjes, geheel in zijn traditie geen goals) in actie.

Dan is het moment daar om te stoppen in 2010. Graff laat het betaalde voetbal 323 wedstrijden na. Hij zal zeker niet de geschiedenis in gaan als een veel scorende verdediger. Twee keer slechts deed hij het vijandelijk net bollen.

Graff bleef actief in de voetballerij. Na het werk als coördinator binnen de gelederen van CA Rosario Central, diende hij als assistent-trainer van Paul Sanchez bij CD Universidad de Concepción.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *