Pim Doesburg (1943-2020)

Pim Doesburg (1943)

Willem ‘Pim’ Doesburg (28 oktober 1943 – 18 november 2020) had als doelman een ‘jo-jo relatie’ met Sparta en PSV. Is met 687 wedstrijden recordhouder met de meeste wedstrijden in de Eredivisie.

Pim Doesburg

Bij PSV stond de geboren Rotterdammer in de competitie 216 maal onder de lat. Bij Sparta maar liefst 471 maal. Dat maakte hem met 687 wedstrijden de man met veruit de meeste duels in de Eredivisie. In al die jaren won Pim drie prijzen: de KNVB beker met Sparta en twee landskampioenschappen met PSV, in 1986 en 1987. Doesburg kwam ook nog acht keer uit voor Oranje.

Pim Doesburg was als speler te vergelijken met een vaatje buskruit. Als iets hem niet zinde of er ging in het veld iets mis, ontplofte de doelman. Hij was daardoor echter wel een fanatieke en daardoor nuttige doelwachter die tot zijn 43e met dezelfde overgave speelde.

De Rotterdammer Doesburg versleet in zijn leven twee clubs: Sparta en PSV. Bij beide clubs speelde hij twee periodes. Hij verkaste de eerste keer naar PSV toen één van de beste Nederlandse keepers ooit, Jan van Beveren, hem verdrong. Toen Van Beveren naar PSV ging, vertrok Doesburg in omgekeerde volgorde weer naar Sparta. Als opvolger voor Van Beveren kwam Doesburg later een tweede keer naar Eindhoven. Hij stopte pas op zijn 43e en zelfs toen wilde hij nog de concurrentie aan met zijn opvolger Hans van Breukelen.

Na een moeilijke start, vond hij de eerste keer snel zijn draai bij PSV. Toch ging zijn tijd bij PSV niet over rozen. In 1968 eindigde de Eindhovense ploeg op een dramatische 14e plaats van de eredivisie. Het jaar erop plaatste de club zich met een vijfde plaats ter nauwer nood voor de Europacup III. In november 1969 maakte Doesburg een fatale fout in een Europacupwedstrijd tegen AS Roma, waarna de ploeg uit het toernooi lag. Deze fout werd Doesburg lang nagedragen door trainer Kurt Linder.

In 1970 keerde Doesburg terug naar Sparta, terwijl Van Beveren dus juist de omgekeerde weg bewandelde. PSV betaalde daarnaast nog een flinke vergoeding aan Sparta. Gedurende tien jaar was Doesburg eerste keeper van Sparta. Hier groeide hij uit tot een vaste waarde in het elftal en kreeg alom aanzien als betrouwbare doelman. In 1979 kreeg hij, op 35-jarige leeftijd, van bondscoach Jan Zwartkruis de mogelijkheid tot een rentree bij het Nederlands elftal, waarvoor hij tot 1981 nog eens zes interlands zou spelen.

In 1980, nadat Van Beveren besloten had zijn contract bij PSV niet te verlengen, meldde PSV zich weer voor de inmiddels 36-jarige Doesburg. Waarna deze opnieuw besloot de overstap maakte naar Eindhoven te wagen. Wel moest er weer een bedrag van 250.000 gulden worden bijgelegd.

Pim Doesburg was vier seizoenen eerste keeper van PSV, tot de club in 1984 Hans van Breukelen overnam van Nottingham Forest FC. Hierna fungeerde Doesburg nog drie seizoenen als reservekeeper bij PSV, waarmee hij de landstitels van 1986 en 1987 meemaakte. Hij werd daarom indertijd de best betaalde bankzitter van Nederland genoemd.

Na zijn actieve voetballoopbaan werkte Pim Doesburg als keeperstrainer bij Feyenoord en het Nederlands elftal en heeft meerdere topkeepers opgeleid zoals Ed de Goey en Jerzy Dudek.

Doesburg startte tijdens zijn actieve carrière ook enkele sportzaken, Sporthuis Pim Doesburg geheten. Hij bezat vijf sportzaken waarvan drie in Rotterdam, in Hillegersberg, Oude Noorden en Winkelcentrum Alexandrium, en twee in hun woonplaats Berkel en Rodenrijs.

18 november 2020 overleed Pim op 77-jarige leeftijd.

(Foto: ANP – Flip Martens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *