Raymond Beerens (1972)

Raymond Beerens

Raymond Beerens (14 februari 1972) was een verdienstelijke middenvelder voor PSV, RKC, MVV, FC Groningen, FC Volendam en FC Saarbrücken. Volgens zijn Linkedin-pagina was hij uiteindelijk “14 jaar professioneel voetballer”.

Beerens speelde in de jeugd van Ruwaard. Op zijn dertiende maakte hij de overstap naar ‘het grote’ PSV, waar hij in het jeugdinternaat terechtkwam. Hij behoorde tot de eerste lichting van het internaat, met onder andere talenten als Twan Scheepers, Dick Schreuder, Alfred Schreuder, Lloyd Kammeron en Mitchell van der Gaag. Raymond Beerens maakte in 1990 zijn debuut voor PSV, maar werd een seizoen later verhuurd aan RKC. Na weer een jaar PSV vertrok hij naar Zuid-Limburg om te gaan spelen voor MVV. Beerens speelde verder nog in het Hoge Noorden en wel voor FC Groningen. Ook FC Volendam en FC Saarbrücken waren zijn werkgever.

In 1990 duikt de naam van Beerens ineens op en wel in Eindhoven, bij PSV. 1 meter 74, 88 kilogram en een gezonde dosis voetbaltechniek, maken dat Raymond zich in de hoofdmacht heeft gespeeld. Hij maakte zijn debuut als prof op 16 september 1990. In de wedstrijd Feyenoord – PSV (1-1) mocht Raymond na 75 minuten ingevallen voor Juul Ellerman. Toch zou een topclub als PSV net te hoog gegrepen blijken en Beerens werd verhuurd aan RKC Waalwijk.

In Waalwijk komt Beerens meer aan spelen toe. De club acteert op dat moment (seizoen 1991/1992) in de Eredivisie en presteert het al jaren rond de tiende plek te eindigen. Ook Raymond begint te scoren waardoor hij, dat seizoen, tenslotte uit zou komen op een aantal van 23 wedstrijden waarin hij 2 goals maakte. RKC eindigde op de tiende plek. Als gevolg van een FIOD-inval kreeg de club uit Waalwijk voor het seizoen 1992/1993 pas een licentie toen een groot deel van de selectie was verkocht. Ook Beerens keerde terug naar PSV.

De rechtsbenige Beerens was weer terug op het oude nest en in 1992 kreeg hij ook meer kansen om te spelen in ‘het Eindhovense’. Veertien wedstrijden stonden er dat seizoen uiteindelijk achter zijn naam en hij mocht zelfs het zoet van een doelpunt smaken: in de 5-0 overwinning op Fortuna Sittard in november 1992 scoorde Raymond eenmaal. Toch verkaste hij in 1993 naar MVV om daar 21 wedstrijden te gaan spelen waarna FC Groningen wel fiducie zag voor Beerens rechts op het middenveld in het ‘Hoge Noorden’.

In de 128 wedstrijden die Raymond Beerens bij FC Groningen speelde, scoorde hij elf keer (waaronder een goal tegen Ajax) en kreeg in totaal 1 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 5-1 in de thuiswedstrijd tegen Sparta op 05-05-1996. Zijn grootste nederlaag is de 7-1 in de uitwedstrijd tegen PSV op 21-10-1995. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden was 28,13%. Met dank aan FCGStats!

FC Volendam versterkte zich vervolgens met Raymond Beerens. De inmiddels 26-jarige middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen. Beide ploegen (FC Groningen en Volendam) waren naar de eerste divisie gedegradeerd. Echt overtuigen kon hij echter niet in zijn eerste seizoen. Slechts twee wedstrijden kon men in Volendam genieten van de sierlijke middenvelder. Het jaar erop zou het beter gaan, getuige de vijf doelpunten in 28 potjes. Het contract werd echter niet verlengd en nadat Raymond zich al had aangemeld bij amateurclub AGOVV was het FC Saarbrücken dat zich meldde.

Zeven wedstrijden was de oogst na een seizoen Tweede Bundesliga. Dit werd uiteindelijk ook het professionele eindstation voor Raymond Beerens. Zijn laatste wedstrijd als prof was op 28 april 2002. De wedstrijd was SV Babelsberg – 1. FC Saarbrucken 1-2. Na 87 minuten mocht Beerens invallen voor collega Julian de Guzman. Hierna vond Raymond het welletjes en besloot hij te stoppen.

Na het voetballen ging Raymond Beerens zich toe leggen op een maatschappelijke carrière. Hij werd uiteindelijk Directeur-Eigenaar van Geld & Woning Franchising B.V., een samenwerkingsverband van onafhankelijke financieel adviseurs. Ook heeft hij nog steeds een link met de voetballerij en werkt hij voor RB-Sportsmanagement BV. Hiervoor is hij druk met de contractuele, financiële en fiscale begeleiding van profvoetballers in binnen- en buitenland. Ook werkte hij nog voor het bedrijf van voetbalmaatje Marcel Boudesteyn.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *