Mitchell van der Gaag (1971)

Mitchell van der Gaag

Mitchell van der Gaag (22 oktober 1971) was een verdediger die in Nederland speelde bij PSV, NEC Nijmegen, Sparta en FC Utrecht. De stopper speelde daarnaast ook jarenlang in het buitenland, in Schotland voor Motherwell, in Portugal voor Marítimo Funchal. In het zuid-Europese land startte hij na zijn spelersloopbaan zijn trainerscarrière, die hij in september 2013 noodgedwongen – voorlopig – moest beëindigen.

Van der Gaag werd op zijn vijftiende door PSV uit de jeugdopleiding van De Graafschap geplukt. Samen met onder meer Twan Scheepers doorliep hij de Eindhovense jeugdreeksen en werd hij in januari 1990 een halfjaar verhuurd aan NEC om ervaring op te doen. In Nijmegen debuteerde Van der Gaag in het betaalde voetbal op 4 maart 1990. De twee seizoenen daarop werd hij aan Sparta uitgeleend en kwam hij tot 44 wedstrijden. Na deze huurperiode vond PSV dat de talentvolle Van der Gaag voldoende ervaring had opgedaan en met ingang van het seizoen 1992/93 behoorde hij tot de selectie, die verder bestond uit onder meer Wim de Ron, Jan Heintze, Berry van Aerle, Edward Linskens, Wim Kieft en Romario. Tweeënhalf jaar kwam Van der Gaag uit voor PSV, maar doorbreken tot een onbetwiste basisspeler lukte niet, waarop hij begin 1995 naar het Schotse Motherwell vertrok.

Ook in Schotland speelde Van der Gaag tweeënhalf jaar, waarna hij bij FC Utrecht weer in de Eredivisie terechtkwam. Via vier seizoenen Utrecht en vijf jaar bij het Portugese Marítimo Funchal, sloot Van der Gaag zijn spelersloopbaan in 2007 af bij Al Nassr FC uit Saudi-Arabië.

Na zijn voetbalcarrière werd de centrumverdediger trainer, hij begon bij Marítimo, maar traint sinds 2012 Belenenses, waarmee hij in zijn eerste jaar direct promotie afdwong naar de hoogste Portugese voetbaldivisie. In september 2013 moest hij vanwege hartproblemen noodgedwongen zijn trainerscarrière beëindigen, nadat hij onwel werd tijdens de wedstrijd tegen Maritimo. Wij wensen Mitchell beterschap en hopen dat hij gauw zijn taken weer kan oppakken.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *