Regillio Simons (1973)

Regilio Simons

Regillio Simons (28 juni 1973). De lepe spits van onder andere Telstar, Fortuna Sittard, NAC Breda, ADO Den Haag, Willem II Tilburg en Top Oss schopte het tot jeugdtrainer bij AFC Ajax.

Vooral bij Fortuna Sittard beleefde Simons mooie voetbaltijden. Hij was publiekslieveling in Sittard en had een groot aandeel in het gloriejaar (1999) van de club. Verder heeft hij ook gespeeld bij een mooi rijtje aan clubs voordat hij stopte met zijn professionele voetballoopbaan: Telstar, NAC, Willem II, Kyoto Purple Sanga, FC Den Haag, TOP Oss en Türkiyemspor.

Deze spits met oorbel en ringbaardje begon te voetballen bij SV Amstelland United. Toen nog als junior en met minder oorbel en baard maar zeker met talent. Bij de club uit Amsterdam die later zou fuseren tot Football Club Amsterdam, viel Regillio zo op dat hij werd opgepikt door Ajax. In de jaren tachtig speelde Regillio Simons twee seizoenen in de jeugd van ‘de Godenzonen’, samen met onder anderen Jordi Cruijff en Michael Reiziger.

Ajax is een van de zeven Amsterdamse clubs waar Simons in de jeugd voor uitkwam. Ook Amstelland, VVA, Zeeburgia, DWS Amsterdam, FC De Sloterplas en De Zwarte Schapen hadden Simons op de ledenlijst staan. Uiteindelijk werd de spits opgepikt door Telstar en werd dus een van ‘De Witte Leeuwen’. We hebben het inmiddels over het jaar 1993. Simons bulkte niet van het talent en was al helemaal geen doelpuntenmachine, maar de spits pikte toch geregeld een goaltje mee en was daarom van waarde.

Twee seizoenen zou Simons vertoeven in de Eerste Divisie bij de club uit Velsen-Zuid. In 1995 stond er in een landelijk krant, in een klein katern, te lezen dat Simons “aanwinst” geworden was van eredivisionist Fortuna Sittard. Dit samen met Robert Roest, Ruud Kool en Jurgen Dirkx. Het bleek de opmaat voor een mooie tijd voor de man met de bijnaam ‘Tijger’, Regilio Simons.

Veruit zijn beste periode kende de Amsterdamse spits bij de club uit Sittard, en dan met name het seizoen ’98-’99. Met coach Bert van Marwijk aan het roer speelde hij samen met jongens als Wilfred Bouma, Kevin Hofland en Mark van Bommel. Simons scoorde in dat seizoen tweemaal uit bij Ajax (1-3) en vier keer in de met 6-4 gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV. Fortuna eindigde knap als tiende in de Eredivisie en Simons maakte in totaal twaalf doelpunten.

In 1999 kwam Regillio Simons naar NAC. Na zijn periode bij Telstar en bij Fortuna Sittard maakte de spits de stap naar de eerste divisie. Hij koos voor de club uit Breda. Dit werd een teleurstelling van beide kanten. Het eerste seizoen kwam hij nog tot negen goals in 21 wedstrijden maar het seizoen er op scoorde hij maar drie maal. In het seizoen 2000/2001 kwam de geboren Amsterdammer maar acht keer van de bank (0 goals). Hij raakte op een zijspoor bij zijn oude club Fortuna Sittard, werd uitgehuurd aan Wille II maar het leek ook daar het eind van het voetbalverhaal voor Regilio te worden..

De aanvaller was op zoek naar een nieuwe club en vond eindelijk een nieuwe werkgever. Dicht bij huis was het niet. De 30-jarige spits vertrok namelijk helemaal naar de Japanse J-League. Daar ging hij spelen voor Kyoto Purple Sanga. Pim Verbeek was er even daarvoor benoemd tot coach en besloot zijn oudspeler naar Japan te halen.

Simons zat namelijk in die zomer van 2003 nog steeds zonder club. Zijn contract bij NAC liep af en Willem II (de club waarvoor hijhuurbasis uitkwam) wilde hem niet overnemen. Een oefenstage in de voorbereiding bij FC Volendam liep ook op niets uit waardoor Simons buiten de boot dreigde te vallen. Op de valreep vond hij dus toch nog een club. Zeven wedstrijden (twee goals) later zat Simons echter alweer met een enkeltje op zak in het vliegtuig richting Den Haag.

Bij FC Den Haag speelde hij vijftien wedstrijden waarin drie maal kon worden gejuichd omdat Simons een goal had gemaakt. Top Oss was de club, in de eerste divisie, waar het voetbalboek dicht ging. Na twaalf wedstrijden waarin hij niet meer wist te scoren, besloot Regilio Simons te stoppen met voetallen op professioneel niveau.

Na het voetbal heeft Regillio zich gericht op een carrière als trainer. Zo heeft hij in 2010 zijn UEFA Pro licentie gehaald. Regillio Simons is van Surinaamse afkomst. Met zijn vrouw hebben ze samen twee zonen. Zoon Xavi Simons is uiteraard het grootste en meest bekende talent. Regillio heeft ook een eigen website: http://regilliosimons.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *