Ricardinho (1976)

Ricardo Luis Pozzi Rodrigues (23 mei 1976) was een Braziliaanse middenvelder die onder zijn voetbalnaam Ricardinho onder meer uitkwam voor Besiktas en Girondins Bordeaux. De centrale middenvelder speelde echter het grootste gedeelte van zijn loopbaan in zijn vaderland Brazilië, waarvoor hij 23 keer uitkam en waarmee hij in 2002 wereldkampioen werd.

Ricardinho begon met voetballen bij het bescheiden Paraná. Na twee seizoenen pikte Girodins Bordeaux de spelmaker op en verhuisde hij naar de Franse wijnstad. Lang hield hij het niet vol in Frankrijk, want na een halfjaar vertrok de jonge middenvelder weer naar Brazilië. Corinthians nam de technisch onderlegde voetballer over. In Sao Paulo voelde Ricardinho zich duidelijk meer op zijn gemak en weet hij in 1998 en 1999 de landstitel op te eisen. In 2002 gaat de 23-voudig international mee met Brazilië naar het WK in Japan en Zuid-Korea. Brazilië weet het toernooi te winnen door in de finale met 0-2 Duitsland te verslaan. De beide goals kwamen van Ronaldo. Verder werden onder meer ook Roberto Carlos, Cafu, Vampeta en Denilson wereldkampioen.

Direct na het WK neemt Sao Paulo de speler over van Corinthians. Na twee jaar maakt Ricardinho zich vervolgens op voor opnieuw een buitenlands avontuur, maar net als aan het begin van zijn loopbaan, loopt dit ook nu op niets uit. Zonder ook maar een wedstrijd te hebben gespeeld vertrekt Ricardinho alweer bij het Engelse Middlesbrough en duikt hij op bij zijn vierde Braziliaanse werkgever: Santos. Na twee succesvolle seizoenen gaat hij alweer weg. Via heel even Corinthians verschijnt hij ineens in Istanbul, waar hij bij Besiktas aan zijn derde buitenlandse avontuur begint. Deze keer weet de behendige middenvelder wel succesvol te worden buiten de eigen landsgrensen en pakt hij in 2007 de beker. Via één seizoen in de zandbakken van Al-Rayyan en nog twee jaar Atlético Mineiro, hangt hij uiteindelijk in 2011 na een korte periode bij Bahia zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Tegenwoordig is Ricardinho trainer bij de club waar het voor hem allemaal begon: Paraná. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *