Henk de Haan (1962)

Henk de Haan

Henk de Haan (2 november 1962) was een verdediger die in de jaren ´80 en ´90 uitkwam voor FC Groningen en Veendam. Daarnaast staat hij bekend als entertainer, musicus en de grote animator van de actie die Veendam moest redden van het failissement.

De Haan leerde voetballen bij Omlandia uit zijn woonplaats Ten Boer. Op zijn zestiende werd hij gescout door Henk Nienhuis, destijds werkzaam bij FC Groningen. Na drie jaar stootte hij door naar het eerste. Hij maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Roda JC in 1982, als invaller voor Karel Hiddink tegen Roda JC.  Henk de Haan stond destijds bekend als een behoorlijk talent. Hij kreeg zelfs een oproep voor het Olympisch Elftal, dat werd getraind door Ger Blok.

In totaal zou De Haan 25 wedstrijden spelen voor FC Groningen. Hij speelde onder meer samen met Walter Waalderbos, Jos Roossien, Bud Brocken, Fandi Ahmad, Erwin Koeman en Theo Keukens. Curieus genoeg speelde hij op zijn 21e verjaardag zijn laatste wedstrijd voor de ‘Trots van het Noorden’. Op die dag speelde FC Groningen in Bari de legendarische Europacup-wedstrijd tegen Internazionale. De eerste wedstrijd leverde een winst op met 2-0. Tijdens de returnwedstrijd veroorzaakte De Haan als invaller bij de stand 3-1 een vrije trap, waaruit de 4-1 gescoord werd. Het werd uiteindelijk 5-1 en Groningen was uitgeschakeld. Zijn enige hoogtepunt aan die wedstrijd is het geruilde shirtje met Allesandro Altobelli. Na deze wedstrijd stelde trainer Han Berger hem niet meer op. Zie ook de website van FCG Stats voor alle statistieken uit zijn FC Groningen-periode.

In 1984 vertrok De Haan naar Veendam. In Oost-Groningen zou hij mooie tijden beleven, zijn speelstijl paste uitstekend bij de club. We hebben het over de jaren ’80 toen hij tweemaal promoveerde met de club naar de Eredivisie. En als publiekslieveling won hij evenzo vaak de titel speler van het seizoen. Met spelers als Harris Huizingh, Sape Hoekstra, Joop Gall, Boy Nijgh, Ron Jans en Theo Ten Caat stond er een prima elftal in Veendam. De club speelde dan ook doorgaans in een uitverkocht en sfeervol Langeleegte.

Na een slepende achillespeesblessure en meer dan 250 officiële wedstrijden zette de besnorde verdediger een punt achter zijn carrière. Gelukkig bleef de kleurrijke speler behouden voor het voetbal. Eerst had hij nog scheidsrechtersambities, later zou hij onder meer bij FC Groningen werken als account-manager en analist. Met zijn aanstekelijke enthousiasme  was hij tevens de grote animator bij de reddingsactie om Veendam te redden van het failissement in 2013. De woorden broez´n, pompom en ´leuk hoor´ waren dagelijks te horen en te zien in de landelijke media. Dat de reddingsactie uiteindelijk niet mocht baten, valt dan ook geenszins aan zijn grote enthousiasme te wijten.

Tijdens zijn carrière is Henk de Haan altijd semi-prof geweest. Naast het voetballen werkte hij als adviseur bij de Rabobank. Nu is hij CEO van zijn eigen bedrijf Henk Evenement’n. Daarnaast organiseert hij onder meer reizen naar voetbalwedstrijden.

Henk de Haan is ook een fervent musicus. Hij was jarenlang lid van Muziekvereniging de Volharding uit Ten Boer. Ook nam hij zijn bügel mee naar de Europacup-wedstrijd Fiorentina – FC Groningen in 2007 en speelde hij mooie deuntjes tijdens de uitzending van Voetbal International rondom de reddingsactie van Veendam.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Op 03.51 krijgt Henk de Haan een flinke oorwassing van trainer Henk Nienhuis met de Mercedes-pet omdat hij even niet oplet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *