Roelf Jan Tiktak (1958)

Roelf-Jan Tiktak (6 mei 1958),  is met recht houder van de titel ‘meest onvergetelijke voetbalnaam aller tijden’. Tiktak begon zijn carrière in 1976 bij BV Veendam, na vier seizoenen Veendam vertrok Roelf-Jan naar Sparta om vervolgens bij AZ terecht te komen. In de beginperiode raakte Tiktak geblesseerd en speelde sporadisch.

Toen Tiktak aan de eerste van twee keren AZ (’67) begon, waren er juist zes basisspelers verkocht. Niet echt een handig moment om in te stappen. Mede door zijn blessures en de concurrentie van vier linkermiddenvelders, werd het geen groot succes. Uiteindelijk verkaste de middenvelder naar Sparta, die hem voor een seizoen huurde. Daar speelde hij prima waardoor hij weer terugkeerde in Almaar. Tiktak had het probleem te lief en te weinig meedogenloos zijn, waardoor hij niet het maximale uit zijn carrière wist te halen.

“Ik had ook graag nog in het buitenland gespeeld. In mijn beginperiode bij AZ maakte ik bijna een transfer naar Genoa in Italië. Daar speelde Jan Peters ook op dat moment. FC Groningen is ook een club waar ik voor had willen spelen, maar dat kon ik niet maken als oud-speler van Veendam. Het was toen echt haat en nijd tussen die clubs”, aldus de man met de toepasselijke voetbalnaam.

Uiteindelijk moest Roelf-Jan Tiktak gedwongen stoppen met voetbal door een gat in het kraakbeen van zijn knie. Hijzelf zei daar ooit het volgende over: “Ik moest in dat seizoen noodgedwongen mijn carrière beëindigen. Er zat een gat in het kraakbeen van mijn knie, net als Marco van Basten in zijn enkel had. De operatie is niet gelukt, waardoor ik werd afgekeurd.”
Tegenwoordig werkt Tiktak als verzekeringsadviseur bij De Verzekeringswinkel, aan de Oudegracht in Alkmaar. Zijn zoon Jordi speelde bij AZ en Haarlem in de jeugd en is nu actief bij HSV Odin ’59 uit Heemskerk.

Klik hier voor een mooi ‘hoe-is-het-nu-met-fimpje’.

 

1 gedachte over “Roelf Jan Tiktak (1958)

  1. Roelf Jan is een (verre) nazaat van Klaas Tiktak, die een koffiebranderij had in Groningen. Tiktak koffie bestaat nog steeds. Ik heb les van zijn vader gehad, die was geschiedenisleraar in Nieuwe Pekela.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *