Roelf Jan Tiktak (1958)

Roelf Jan Tiktak

Roelf-Jan Tiktak (6 mei 1958) is met recht houder van de titel ‘meest onvergetelijke voetbalnaam aller tijden’. Tiktak begon zijn carrière in 1976 bij BV Veendam, na vier seizoenen Veendam vertrok Roelf-Jan naar Sparta om vervolgens bij AZ terecht te komen. In de beginperiode raakte Tiktak geblesseerd en speelde sporadisch.

De jeugdige Roelf-Jan leerde de eerste beginselen van het voetbalspel op 9-jarige leeftijd bij PJC (Pekelder Boys Jupiter Combinatie) uit Nieuwe Pekela. Hij was nog maar veertien jaar toen de Pekelder overschrijving aanvroeg naar Veendam. Tiktak debuteerde in het betaald voetbal op 1 mei 1977 in de uitwedstrijd tegen Fortuna SC. Dit als invaller voor Bert Wierenga.

Toen Tiktak aan de eerste van twee keren AZ (’67) begon, waren er juist zes basisspelers verkocht. Niet echt een handig moment om in te stappen. Mede door zijn blessures en de concurrentie van vier linkermiddenvelders, werd het geen groot succes. Uiteindelijk verkaste de middenvelder naar Sparta, die hem voor een seizoen huurde. Daar speelde hij prima waardoor hij weer terugkeerde in Almaar. Tiktak had het probleem te lief en te weinig meedogenloos zijn, waardoor hij niet het maximale uit zijn carrière wist te halen.

Maar ze zullen de aanvaller wel altijd aan één ding herinneren in Alkmaar: in het seizoen 1982-1983 maakte hij thuis de winnende goal tegen het grote Inter. 1982 AZ – Inter 1 – 0. Dit was natuurlijk in de Alkmaarderhout. Het was meteen ook de laatste goal die AZ in Europees verband scoorde voordat ze onder Co Adriaanse weer de UEFA Cup ingingen.

“Ik had ook graag nog in het buitenland gespeeld. In mijn beginperiode bij AZ maakte ik bijna een transfer naar Genoa in Italië. Daar speelde Jan Peters ook op dat moment. FC Groningen is ook een club waar ik voor had willen spelen, maar dat kon ik niet maken als oud-speler van Veendam. Het was toen echt haat en nijd tussen die clubs”, aldus de man met de toepasselijke voetbalnaam. De naam die bij onze verkiezing uitgeroepen is tot mooiste voetbalnaam ooit!

Uiteindelijk moest Roelf-Jan Tiktak gedwongen stoppen met voetbal door een gat in het kraakbeen van zijn knie. Hijzelf zei daar ooit het volgende over: “Ik moest in dat seizoen noodgedwongen mijn carrière beëindigen. Er zat een gat in het kraakbeen van mijn knie, net als Marco van Basten in zijn enkel had. De operatie is niet gelukt, waardoor ik werd afgekeurd.”

Roelf Jan Tiktak ging werken als verzekeringsadviseur bij De Verzekeringswinkel, aan de Oudegracht in Alkmaar. Zijn zoon Jordi speelde bij AZ en Haarlem in de jeugd en is nu actief bij HSV Odin ’59 uit Heemskerk.

(Foto: ANP – Ben Hansen)

Eén reactie

  1. Roelf Jan is een (verre) nazaat van Klaas Tiktak, die een koffiebranderij had in Groningen. Tiktak koffie bestaat nog steeds. Ik heb les van zijn vader gehad, die was geschiedenisleraar in Nieuwe Pekela.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *