Ron de Roode (1965-2022)

Ron de Roode

Ron de Roode (20 maart 1965 – augustus 2022) was in de jaren ’80 en ’90 bij FC Den Haag, Willem II en Telstar. Vooral bij FC Den Haag boekte de rappe spits successen. Hij overleed in augustus 2022 op slechts 57-jarige leeftijd.

Ron speelde van 1982 tot en met 1989 bij FC Den Haag. Hier speelde hij met spelers als Joop Lankhaar (die zijn achternaam ook eer aan deed) en Remco Boere waarmee hij het, zeker in het veld, prima kon vinden. De Roode was een goalgetter pur sang die met zijn blonde lange haren een opvallende verschijning was.

In het seizoen 1985/86 werd de Roode met ADO ongeslagen kampioen van de eerste divisie en promoveerde hierdoor naar de eredivisie. De Roode leverde een groot aandeel aan de titel door liefst zestien competitiedoelpunten te scoren. In het seizoen 1986/87 haalde de club de KNVB bekerfinale, die FC Den Haag in het Zuiderpark speelde tegen AFC Ajax. Na een 2-2 eindstand, verloor ADO in de verlenging met 2-4. Maar omdat Ajax in 1987 de Europacup II won en zodoende zijn titel mocht verdedigen in het dat toernooi, mocht ook Den Haag het seizoen erop uitkomen in de Europacup II.

De Roode kwam uit Leiden maar had één van de langste Haagse matjes in de ploeg. Martin Jol vergeleek hem zelfs met de grote Gerd Muller. Ook De Roode was namelijk klein van stuk en stond altijd op de juiste plek om doeltreffend af te ronden. Dit deed hij dan ook 78 maal in zijn carrière. Daarnaast kenmerkte de speler De Roode zich als snelle en technisch begaafde aanvaller.

In 1989 besloot Ron naar Tilburg te verkassen om aldaar, voor de plaatselijke trots Willem II uit te gaan komen. Hij was betrokken in een ruil met gesloten beurzen met Wilco van Buuren. Dit verblijf voor Ron in Tilburg was echter van korte duur. Na twee seizoenen was De Roode overbodig geworden. Spelers als Earnest Stewart en Mohammed Sylla hadden hem uit de basis verdreven.

Telstar werd de nieuwe en tevens laatste club voor Ron de Roode. Hij speelde in Velsen vier seizoenen (1991-1995), met 56 wedstrijden en veertien doelpunten tot gevolg. Toen kreeg Ron het harde nieuws dat er teelbalkanker bij hem was geconstateerd. Na een eerste behandeling probeerde hij weer te gaan voetballen. Helaas was dit niet mogelijk en moest hij noodgedwongen stoppen.

De Roode ging na zijn voetballoopbaan werken bij de plaatselijke Gamma. Na zijn profloopbaan trainde Ron de Roode het Leidse LFC (nu fusieclub FC Boshuizen), Stompwijk, de A1 van UVS en wederom Stompwijk’92.

In augustus 2022 overleed Ron de Roode na een ziektebed op slechts 57-jarige leeftijd.

(Foto: ANP – Paul Stolk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *