Remco Boere (1961)

Remco Boere

Remco Boere (29 oktober 1961) was een kopsterke aanvaller die altijd en overal scoorde. Hij werd in de jaren ’80 tweemaal topscorer van de Eerste Divisie.  Ook op het hoogste niveau was hij succesvol, met name bij FC Den Haag boekte de topscorer mooie successen.

De geboren Rotterdammer leerde voetballen bij amateurclub Spirit in Oudekerk aan de IJssel. Op zijn 15e meldde Boere zich op Sportpark Woudestein bij Exelsior. Bij de Kralingers debuteerde hij ook in het profvoetbal, als maatje van spits Piet den Boer, tijdens de wedstrijd tegen Cambuur.

In 1982 vertrok Boere naar Roda JC, maar door blessures en aanpassingsproblemen verliep dat avontuur niet zoals hij had gehoopt. Het daaropvolgende seizoen bij Vitesse had hij meer succes. Onder trainer Leen Looyen, en met medespelers als Richard Budding en Peter Bosz, werd hij topscorer van de Eerste Divisie met 27 goals. Toch verliet hij ook Arnhem al na één seizoen. Hij verruilde Vitesse voor SC Cambuur.

In 1985 tekende Remco Boere een contract bij FC Den Haag. Daar zou hij volgens eigen zeggen de mooiste periode uit zijn loopbaan beleven. Eerst promoveerde hij met de geel-groene formatie ongeslagen naar de Eredivisie. Boere werd opnieuw topscorer van de Eerste Divisie, samen met RKC-spits Peter van Velzen.

Het seizoen erop bereikte de residentieclub zelfs de KNVB-bekerfinale. Deze wedstrijd kreeg, ondanks een goal van Boere een slecht einde. Na verlenging verloor men namelijk van Ajax met 4-2. Tony Morley scoorde overigens de andere Haagse goal. FC Den Haag mocht het seizoen erna Europees voetbal spelen. Tijdens de eerste ronde werd het Hongaarse Ujpest Dozsa uitgeschakeld, waarna capitulatie volgde in Zwitserland. FC Den Haag werd uitgeschakeld door Young Boys Bern.

Het waren toch wel legendarische voetbaljaren in Den Haag. Boere speelde onder trainer Rob Baan samen met prima spelers als Joop Lankhaar, Heini Otto, Ron de Roode en Martin Jol, maar de supportersschare van de club werd overal in Nederland gevreesd. Regelmatig was de club in het nieuws vanwege bommen, spreekkoren en andere supportersrellen.

Boere vertrok bij FC Den Haag in 1988. Na drie mooie seizoenen, 95 wedstrijden en 67 goals, tekende hij een contract bij AA Gent. Na verdere avonturen bij het Griekse Iraklis Saloniki en het Portugese Gil Vicente eindigde hij zijn carrière uiteindelijk in Nederland, bij FC Zwolle. In de stad van de Peperbus speelde de balvaste spits nog enkele seizoenen, onder meer met de destijds jonge talenten Jaap Stam en Bert Konterman.

Na zijn carrière werd Remco Boere trainer, onder meer in Zweden en het Midden-Oosten. Op 1 november 2013 beëindigde hij zijn contract als technisch manager bij Al-Ahly in Libië om zich te vestigen in Zweden, het land waar zijn vrouw vandaan komt.

(Foto ANP – Paul Stolk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *