Wilbert Suvrijn (1962)

Wilbert Suvrijn

Wilbert Suvrijn (26 oktober 1962) was speler van Fortuna Sittard, Roda JC en Montpellier. Maar hij genoot het meeste bekendheid als selectiespeler van Oranje tijdens het EK van 1988.

De middenvelder maakte zijn debuut bij Fortuna Sittard in 1981 onder trainer Frans Körver. In Limburg ontwikkelde Suvrijn zich tot een dynamische middenvelder met een prima loopvermogen. In 1986 werd hij voor 700.000 gulden getransfereerd naar die andere club in Limburg, Roda JC. Ook daar werd hij een van de dragende spelers. Zijn goede prestaties leverden hem zelfs een plek op in de EK-selectie van Oranje in 1988.

Het EK in West-Duitsland werd een absoluut hoogtepunt in de loopbaan van de middenvelder met de lange blonde manen, ook al speelde hij er maar enkele minuten. Getooid met nummer 18 verving hij uitblinker Marco van Basten tijdens de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen Engeland in de 86e minuut. In de met 1-2 gewonnen halve finale-wedstrijd tegen West-Duitsland mocht hij in de 89e minuut Erwin Koeman vervangen.

In de finale was Suvrijn niet nodig. Doordat Van Basten en Gullit hadden gezorgd voor een 2-0 overwinning. Bondscoach Michels besloot zijn basis elftal te laten staan en wisselde niet. Het volksfeest was er niet minder om…

In 1989 verruilde Wilbert Suvrijn Roda JC voor het Franse Montpellier, waar hij nog even samenspeelde met Carlos ‘El Pibe’ Valderrama. In 1993 beëindigde hij zijn professionele voetbalcarrière. De gewaardeerde middenvelder speelde in totaal negen Oranje-interlands.

Wilbert Suvrijn bleef ook na zijn carrière in Frankrijk wonen. Hij ging handelen in kunst, werd spelersmakelaar (onder meer van Blaise Nkufo) en begeleidt zijn dochter Jade, een begenadigd tennistalent.

(foto ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *