Costinha (1974)

Costinha_(footballer_born_1974)

Francisco José da Costa (1 december 1974)  was een harde verdedigende middenvelder uit Portugal.

De controleur boekte vooral successen bij FC porto, maar is in Nederland vooral bekend als één van de Portugezen die rood kreeg in het achste finale-duel tussen Nederland en Portugal op het WK 2006 in Duitsland. De wedstrijd, waarin zestien gele en daaruit vier rode kaarten vielen, ging de boeken in als De strijd van Nürnberg. Dit is een verwijzing naar de plaats van handeling.

Via de kleinere Portugese voetbalclubs Oriental, Machico en Nacional Madeira kwam Costinha in 1997 bij het Franse AS Monaco terecht. De eerste twee seizoenen waren voor de middenvelder moeizaam in het vorstendom, maar in het derde jaar als Monegask brak hij door en was hij een belangrijke schakel in het dat seizoen behaalde Franse landskampioenschap.

Andere bekende namen van dat Monaco zijn David Trezequet, David di Tommaso en Fabien Barthez. De volledige, destijds bijzonder talentvolle selectie kunt u hier bekijken. In 2001 keerde Costinha terug naar zijn vaderland, waar hij bij FC Porto vervolgens zijn grootste successen zou boeken. Onder leiding van trainer José Mourinho werd in 2003 de UEFA Cup ten koste van Celtic gewonnen, een jaar later werd de Champions League gepakt. Saillant genoeg was in de finale oud-werkgever AS Monaco de tegenstander. 3-0 winst voor FC Porto.

Onder meer spelmaker Deco, Maniche en doelman Vitor Baia maakten deel uit van dit succes. Hierop volgde voor Costinha het EK in eigen land. Portugal bereikte de finale, maar deze ging jammerlijk verloren. Toernooiheld Angelos Charisteas van Griekenland kopte de EK-droom van Portugal kapot door uit een hoekschop het kopduel te winnen van Costinha.

In 2005 koos hij voor een lucratief contract bij Dinamo Moskou. Waarna hij in 2006 deelnam aan het WK 2006 in Duitsland. In de halve finale vloog men er echter uiteindelijk uit tegen Frankrijk, maar met name het achste finale-duel tegen Nederland werd veelbesproken. Het duel ontaarde namelijk in een ordinaire schoppartij. In De strijd van Nürnberg vielen zogezegd vier rode kaarten. Costinha zelf en ploeggenoot Deco aan Portugese zijde, Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst namens de Nederlanders.

Via één seizoen Atlético Madrid en drie jaren bij het Italiaanse Bergamo stopte Costinha in februari 2010 met voetballen.

(Foto: Wikipedia)