Edward Metgod (1959)

Edward Metgod (19 december 1959) was als doelman actief in de jaren ’80 en ’90. Hij verdedigde jarenlang de vesting van Sparta en HFC Haarlem. Is tegenwoordig eigen baas als voetbaldata-analist.

We kennen natuurlijk allemaal John Metgod, maar kent u zijn broer ook? Edward Metgod speelde of beter: keepte acht seizoenen en 295 wedstrijden voor (HFC) Haarlem (1977-1990) en zes seizoen en 166 wedstrijden voor Sparta (1990-1997). Voor de goede hoofdrekenaars onder ons maakt dit inderdaad een totaal van 461 wedstrijden. Hierin wist Metgod nooit te scoren, wat natuurlijk niet gek is voor een keeper..

In het seizoen 1979/80 begon het allemaal voor Edward: hij debuteerde, uit tegen Roda JC, voor Haarlem. In Haarlem wordt hij algemeen beschouwd als de beste keeper uit de clubhistorie. Hij debuteerde uit tegen Roda JC met een 2-3-overwinning. Zijn enige interland speelde hij op 10 november 1982 thuis tegen Frankrijk, dat het Nederlands elftal met 2-1 versloeg.

Het was toch wel een verrassing voor Edward Metgod dat hij op 10 november 1982 plots het doel van het Nederlands elftal mocht verdedigen in de vriendschappelijke interland tegen het Frankrijk van Michel Platini en Jean Tigana. Want normaal duldde hij Hans van Breukelen en Piet Schrijvers voor zich.

Bondscoach Kees Rijvers liet in diezelfde wedstrijd ook Jan Wouters van FC Utrecht debuteren. In 1991 maakte Metgod de overstap naar ‘Spangen’ waar keepte voor Sparta. Na afloop van het seizoen 1996/97 besloot hij zijn actieve voetbalcarrière te beëindigen, hoewel Sparta hem een nieuwe verbintenis van één jaar voorlegde.

In 1990 leek in eerste instantie een overgang naar SVV, op dat moment koploper in de eerste divisie, in kannen en kruiken. Maar SVV vond 4,5 ton voor de 30-jarige doelman te veel. Het werd uiteindelijk het “rood wit is onze glorie, SP AR TA”. Ook hier bewees Metgod zijn waarde met als bekroning de ‘Tonny van Leeuwen trofee’. In het seizoen 1980 – 1981 was Metgod namelijk de keeper in de Eredivisie die het minst vaak hoefde te vissen: 24 maal in 34 wedstrijden.

Edward heeft twee broers die ook actief in de voetballerij waren. Zijn oudste broer en oud-prof John Metgod is actief als Director of Development bij de Engelse club Derby County (‘The Rams’). Zijn jongste broer Mark Metgod speelde ook voor HFC Haarlem maar is tegenwoordig Headpro op de Kennemer Golf & Country Club.

Edward Metgod werd in zijn carrière vaak opgeroepen voor Oranje, maar hij kwam uiteindelijk dus slechts tot maar één interland. Hij is tegenwoordig nog steeds betrokken bij het huidige Nederlands elftal. Als scout bezoekt hij wedstrijden van potentiële internationals. Ook analyseert hij wedstrijden van komende tegenstanders.

Metgod was in het verleden, tussen 2002 en 2008, assistent van Co Adriaanse en Louis van Gaal bij AZ. In Juli 2008 ging hij als hoofdtrainer van Telstar aan de slag. Hij won met zijn team de derde periode waardoor deelname aan de playoffs verzekerd was. Op 15 februari 2010 hield hij het echter voortijdig voor gezien.

Via zijn eigen bedrijf Edward Metgod Scouting & Analysis is hij in te huren voor diensten. Hierbij is Metgod specialist op het gebied om met sportdata een coach te ondersteunen zodat hij/zij zijn of haar team, en spelers, maximaal kan ontwikkelen.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *