Gerard Aichorn (1953)

Gerard Aichorn

Gerard Aichorn (19 december 1953) was een Oostenrijkse vleugelverdediger die in de jaren ’70 en ’80 uitgroeide tot een icoon bij FC Den Bosch. Daarnaast was de gekrulde back postbode in destijds zijn woonplaats Rosmalen.

In 1973 kwam Aichorn bij FC Den Bosch terecht. Samen met spelers als Jan van Grinsven, Ton Pattinama, Arnold Scholten, Hans Gillhaus en Fred van der Hoorn maakte Aichorn de ‘gouden Panasonic-jaren’ mee. Met Panasonic als trotse hoofdsponsor op de fraaie blauwe shirts prijkend, werd FC Den Bosch een sterke subtopper. Aichorn vormde in die ploeg een degelijke linksback met een prachtige trap.

Ook was hij honkvast, want op enkele kleine uitstapjes in zijn geboorteland na (Austria Klagenfurt en Rapid Wien), speelde hij van 1973 tot 1988 in De Vliert. Na Van Grinsven is de Oostenrijker dan ook de speler met de meeste duels in de benen voor de club: 354 wedstrijden. Van Grinsven staat met 415 duels op eenzame hoogte.

Aichorn staat ook bekend als de bijnaamgever van Scholten. Vanwege zijn witte haardos en laconieke speelstijl werd hij door Aichorn omgedoopt tot de Witte Socrates. Aichorn was zelf overigens ook in het bezit van een schitterende bijnaam. Door zijn ploeggenoten werd hij ‘Der Schnitzel’ genoemd.

Gerard Aichorn, die naast zijn loopbaan als voetballer postbezorger was in Rosmalen, sloot in 1988 op 34-jarige leeftijd zijn profloopbaan af.

(Foto: ANP Archief)

4 reacties

  1. Is nog een blauwe maandag mijn trainer geweest bij sv BLC. Wat ik me er nog van herinner is dat we bij wedstrijden moesten warmlopen van de 16 tot de middenlijn want dan “Kunde meej zien tegen welke kuttenkoppen dagge mot spele!”…

  2. Ook voor mij (oud-bestuurslid) had Gerard een bijnaam bedacht: Simon van Collem omdat ik daar toen der tijd wat op leek. Gerard was een prachtige technische voetballer. Wat hebben we van hem in het veld mogen genieten.

  3. Leuk om te lezen! Met mijn vader gaat het goed! ***koppen hoor ik hem niet zo snel zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *